25 خرداد, 1400

روانشناسی شناختی چیست؟

تا حالا فکر کردین که چرا بعضی چیزا رو با جزئیات به خاطر میاورید اما یسری چیزا خیلی زود از ذهنتون میرن؟روانشناسی شناختی نه تنها به این سوال بلکه به سوالای دیگه ای در این خصوص هم پاسخ میده.

روانشناسی شناختی چیست؟

روانشناسی شناختی چیست؟

این شاخه از روانشناسی به مطالعه فرایندهای ذهنی می پردازد.همه ی کارهایی که در درون مغز شما انجام می شود از قدرت درک، تفکر، حافظه، زبان، یادگیری و … گرفته تا توانایی حل مساله و … در این شاخه روانشناسی قرار دارد که با وجود جدید بودن بسرعت رشد کرده و به یکی از محبوب ترین زیر شاخه های علم روانشناسی تبدیل شده است.در رویکرد روانشناختی هر یک از این مولفه‌ها در شکل‌گیری اینکه ما چه کسی هستیم و چگونه رفتار می‌کنیم، نقش اساسی دارند.

افکار مربوط به این مفاهیم می توانند آگاهانه یا ناخودآگاه باشند. ما ممکن است آگاهانه تلاش کنیم تا توجه خود را به عنوان مثال روی یک سخنرانی متمرکز کنیم، اما سوسو زدن نور در اتاق می تواند باعث تغییر ناخودآگاه در جای دیگری شود.

روان شناسی شناختی به نحوه دریافت اطلاعات از دنیای خارج و نحوه درک آن مربوط می شود. یادگیری اینکه مردم چگونه فکر کرده و اطلاعات را پردازش می کنند، نه تنها نحوه عملکرد مغز انسان را معلوم می کند، بلکه به روانشناسان اجازه می دهد تا راه های جدیدی را برای کمک به افراد برای مقابله با انواع مشکلات روانی کشف کنند. نمونه ای از روشی که برای توضیح حافظه استفاده می شود، مدل حافظه اتکینسون و شیفرین است.

 

جهت افزایش بهبود یادگیری در دروس می توانید به صفحه مشاوره تحصیلی مراجعه نمایید

هدف روانشناسی شناختی چیست؟

هدف این شاخه روانشناسی کارهایی از جمله ارائه کمک به مقابله با اختلالات حافظه ، افزایش دقت در تصمیم گیری ، یافتن راه هایی برای کمک به افراد در بهبودی از آسیب مغزی ، درمان اختلالات یادگیری و ساختاربندی برنامه های درسی برای تقویت یادگیری و … می باشد.

بدست اوردن اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تفکر و پردازش اطلاعات انسان ها نه تنها به محققان کمک می کند تا از چگونگی کار مغز بهتر سر در بیاورند بلکه به روانشناسان هم کمک می کند تا روش های جدیدتری را برای مقابله با مشکلات روانی مردم پیدا کنند.

مثلا روانشناس ها می توانند راه حل هایی برای افرادی که مشکل عدم تمرکز دارند ارائه دهند که به آنها خیلی کمک می کند.

علاوه بر این با کمک یافته های روانشناسی این رشته ، روش های جدیدی برای بهبود حافظه و مشکلات احتمالی آن ابداع شده است.مثلا روانشناس ها دریافته اند که با وجود اینکه حافظه کوتاه مدت فقط ۲۰-۳۰ ثانیه می تواند بین ۵ تا ۹ مورد را حفظ کند استراتژی های تمرینی ای هست که شانس انتقال اطلاعات به حافظه بلند مدت را بیشتر می کند.

 

کاربرد روانشناسی شناختی در زندگی

حوزه روانشناسی شناختی بسیار گسترده است و تمام جنبه های زندگی روزمره یک فرد را در بر می گیرد.این شاخه روانشناسی به مطالعه فرایندهای ذهنی بخصوص توانایی ما برای فکر کردن، به خاطر سپردن چیزها، تصمیم گیری، یادگیری چیزهای جدید و … می پردازد.

روانشناسی شناختی بعنوان یک چارچوبی برای تغییر رفتارها عمل می کند چون رفتار توسط افکار ایجاد می شود.مثلا در دوره بیماری مردم از ترس اینکه غذا و مایحتاج زندگی کم بیاید و قرنطینه شود سراغ خریدهای سنگین رفتند چرا ؟برای کاهش ترس.ما اگر می خواهیم جلوی الگوهای فکری اشتباه مثل همین خرید از روی ترس را بگیریم یا الگوی جدید جایگزین کنیم باید اول فرایندهای فکری که منجر به آن عمل می شود را اصلاح کنیم تا خود رفتار اصلاح گردد.

کی بریم پیش روانشناس شناختی

چه زمانی باید به روانشناس شناختی مراجعه کنیم؟

اگر با مشکلاتی مثل بیماری آلزایمر، زوال عق و از دست دادن حافظه، ضربه مغزی، اختلالات یادگیری-گفتاری یا زبانی، مسائل ادراکی و … مواجه هستید می توانید به یک روانشناس شناختی مراجعه نمایید.

مشکلات عدم دقت می توانند تمرکز در محل کار یا مدرسه را دشوار کنند. حتی مشکلات نسبتاً جزئی حافظه نیز می تواند رسیدن به خواسته های روزمره زندگی را مشکل کند. مثلا در نظر بگیرید که چگونه تفکر منفی می تواند سلامتی و خوشبختی شما را مختل کند.

جهت رزرو مشاوره برای اختلالات یادگیری به صفحه دکتر فرزانه محمدی روانشناس مراجعه نمایید

همه ما هر از گاهی این افکار منفی را تجربه می کنیم ، اما برخی از افراد بیش از حد درگیر تفکرات بدبینانه می شوند که این، زندگی را برایشان سخت می کند. و منجر به افزایش سطح استرس ، بدبینی و … شوند. درمان های روانشناسی به این افراد کمک می کند تا این الگوهای تفکر منفی را با افکار مثبت و واقع بینانه جایگزین کند.

روانشناسی شناختی و تاثیرات آن بر سلامت روانی

به کمک این روانشناسی رویکردهای جدیدی برای درمان افسردگی ، اضطراب ، ترس و سایر اختلالات روانشناختی ایجاد شده است.

رفتار درمانی شناختی و رفتار درمانی عاطفی عقلانی دو روشی هستند که با استفاده از آنها درمانگران به شناخت های اساسی ای که ممکن است در پریشانی و غم بیماران نقش داشته باشد دست پیدا می کنند.

درمانگران می توانند به مراجعین کمک کنند تا باورهای غیر منطقی و سایر تحریف های شناختی را که با واقعیت مغایرت دارند ، شناسایی کرده و سپس آنها را با باورهای واقعی تر و سالم تر ، جایگزین کنند.

 مشاغل روانشناسی شناختی

یک دسته از روانشناسان شناختی فقط بدنبال تحقیق هستند و در دانشگاه ها و مراکز دولتی مشغولند اما یک عده ی دیگر در زمینه های بالینی کار می کنندو مستقیما با افرادی سروکار دارند که با چالش های ذهنی روبرو هستند.

مشاغل روانشناسی شناختی

مزایا و معایب روانشناسی در شاخه شناختی

این شاخه از روانشناسی مانند هر شغل دیگری مزایا و معایبی دارد.قبل از تصمیم گیری در مورد اینکه آیا این کار مناسب شخصیت ، اهداف و نیازهای شما است ، کمی تحقیق کنید تا بتوانید انتخاب درستی داشته باشید.

نکات مثبت

روانشناسان شناختی می توانند برای مشکلات دنیای واقعی راه حل ارائه دهند و به افراد کمک کنند
آنها از طریق کار مشاوره ، فرصت خود اشتغالی دارند

می توانند در مسیرهای شغلی مختلفی کار کنند(به عنوان مثال بخش خصوصی ، مشاوره ، دولت ، آموزش و پرورش)

نکات منفی

بیشتر کارهای آموزشی و پژوهشی نیاز به مدرک دکترای در این رشته را دارند
تحقیقات زیاد می تواند خسته کننده باشد و منجر به فرسودگی شغلی شود

رشته روانشناسی شناختی

رشته روانشناسی شناختی

خیلی از دانش آموزان بدنبال اطلاعاتی در مورد رشته روانشناسی شناختی هستند اما روانشناسی شناختی در اصل رشته نیست بلکه یکی از گرایش های رشته علوم شناختی و از جمله حوزه های اصلی آن می باشد.

اصول اساسی روانشناسی شناختی بر مبنای این است که ذهن چگونه کار می کند.

اگر هنوز در انتخاب این رشته تردید دارید به صفحه موسسه مشاوره کنکور مراجعه نمایید و یک مشاوره خوب را انتخاب نمایید تا به شما کمک نماید.

این رشته برگرفته شده از انسان شناسی ، زیست شناسی ، علوم رایانه ، زبان شناسی ، علوم اعصاب ، فلسفه و جامعه شناسی است و به بررسی این موضوع می پردازد که ذهن چطور باعث تغییر رفتار انسان می شود.

حوزه روانشناسی شناختی وسیع و در عین حال متنوع است و جنبه های زیادی از زندگی روزمره ما را تحت تاثیر قرار می دهد.

تحقیقاتی که در گرایش روانشناسی شناختی انجام می شود شاید آکادمیک بنظر برسد و از مشکلاتی که در زندگی روزمره با آن سرو کار داریم فاصله داشته باشد اما نتایج و یافته های این پژوهش ها به متخصصان کمک می کند تا بیماری های روانی، آسیب های مغزی و … را درمان کنند.

بواسطه دانش و کارهایی که روانشناسان شناختی انجام می دهند می توانیم توانایی های فکری انسان را به شیوه های مختلف اندازه بگیریم و استراتژی های جدیدی برای مبارزه با مشکلات حافظه و رمزگشایی عملکرد مغز انسان ارائه دهیم  که همه آنها در نهایت تأثیر بسزایی در نحوه درمان اختلالات شناختی دارند.

بیماری های روان شناختی چیست

بیماری های روان شناختی چیست؟

بیماری های روان شناختی، اختلالات روانی یا ناهنجاری های ذهنی هستند که باعث ایجاد یکسری الگوهای رفتاری تکراری و مداوم شده و بطور جدی بر عملکرد و زندگی روزمره شخص تاثیر می گذارند.

علت بروز این بیماری های روانی بطور دقیق مشخص نیست اما عواملی مثل عدم تعادل شیمیایی در مغز، تجربیات کودکی، وراثت، استرس، بیماری ها و … می تواند در پیدایش انها نقش موثری داشته باشد.

وقتی یک فردی برای مدت طولانی درگیر مشکلات خلقی، شناختی، رفتاری است باید به یک روانشناس یا روان درمانگر مراجعه کند تا از نظر روانشناختی ارزیابی شود زیرا در نتیجه این بررسی ها ممکن است یک اختلال روانی در فرد تشخیص داده شود.اغلب افراد با گرفتن درمان های مناسب بهبود می یابند اما ممکن است بیماری شان هر از چند گاهی عود کند که اگر تحت نظر باشند هیچ مساله ای برایشان پیش نمی آید.

برخی از مشکلات روانی اگر درمان نشوند منجر به مشکلات تحصیلی، حقوقی، اجتماعی، کاری و … می شوند.مصرف بیش از حد مواد مخدر، مسمومیت باالکل، خودکشی، رفتارهای خشونت امیز و … از عوارض جدی پیگیری نکردن اختلالات روانی است.

اختلالات روانی یا همان بیماری های روان شناختی در چندین دسته طبقه بندی شده اند که در ادامه آنها را بیان می کنیم:

اختلالات شخصیت،خلقی، روان پریشی، جنسی، رشد عصبی، دو قطبی، اضطرابی و استرس، اختلالات علائم جسمی،اشتها، خواب، افسردگی، مخرب، اختلالات مرتبط با مواد، اختلال عصبی شناختی، اختلالات وسواس اجباری

علوم شناختی گرایش روانشناسی شناختی

علوم شناختی گرایش روانشناسی شناختی

رشته علوم شناختی که با رویکردهای مختلفی به مطالعه ذهن و مغز می پردازد در مقطع کارشناسی ارشد سه گرایش مختلف دارد.مهمترین آنها علوم شناختی گرایش روانشناسی شناختی است که موضوع اصلی آن مطالعه ی فرآیندهای شناختی با بکارگیری روش های علمی است و با هدف تربیت پژوهشگران و نیروهای انسانی در حوزه روانشناسی و مشاوره شناختی در دانشگاه تدریس می گردد.

دو گرایش دیگر علوم شناختی در مقطع ارشد ذهن، مغز و تربیت و توانبخشی شناختی می باشد.

این رشته در مقطع دکتری به گرایش های علوم اعصاب شناختی(مغز و شناخت)، مدلسازی شناختی و روانشناسی شناختی تقسیم بندی می شود.

برخی از دروسی که دانشجویان در کارشناسی ارشد این رشته باید بگذرانند شامل مبانی علوم شناختی، مبانی علوم اعصاب ، روانشناسی شناختی ۱، روانشناسی شناختی ۲، روش های آماری درعلوم شناختی، روش تحقیق در علوم شناختی، مبانی علوم اعصاب شناختی، روش های آزمایشگاهی در روانشناسی شناختی و مبانی شناختی اسیب شناسی روانی می باشد.

دانشگاه هایی که در حوزه ی علوم شناختی گرایش روانشناسی شناختی روزانه دانشجو میپذیرند شامل دانشگاه اصفهان ،تبریز ، دانشگاه تهران،سمنان،علامه طباطبایی تهران،فردوسی مشهد،شهید بهشتی تهران،و دانشگاه شهیدمدنی آذربایجان می باشد.

تفاوت روانشناسی و روانشناختی

تفاوت روانشناسی و روانشناختی

منظور از تفاوت روانشناسی و روانشناختی چیست؟روانشناسی و علوم روانشناختی رشته هایی هستند که در انها الزامات تحصیلی و فرصت های شغلی متفاوتی وجود دارد.علم روانشناختی بیشتر بر روی کاربردهای بالینی و آمار فوکوس کرده در حالیکه روانشناسی یک رشته کلی و جامعتری می باشد.

علم روانشناختی با تمرکز روی نحوه عملکردها و مسیرهای متفاوت مغزی بر مهارت های تصمیم گیری و سایر رفتارهای ما اثر می گذارد درواقع روانشناختی به مطالعه رفتار و تعاملات انسانی میپردازد.

معمولا کسانیکه مدرک علوم روانشناختی دریافت می کنند محقق یا تحلیلگر داده می شوند.

علم روانشناختی سایر رشته های علمی را هم در برمی گیرد و برای استخدام نیاز است که این فرد مدارج علمی پیشرفته را طی کرده باشد.این افراد در سمت مشاور شرکت، دانشمندان علوم رفتاری و محققان روانشناسی مشغول به کار می شوند.

اما در مورد رشته روانشناسی با داشتن مدرک لیسانس و فوق لیسانس موقعیت های شغلی زیادی وجود دارد.افرادی که در این رشته تحصیل می کنند برای کمک به افراد، یافتن راه حل مسائل روانی و حمایت از آنها تمرکز دارند و در سمت های متخصص سلامت روان، متخصص منابع انسانی و مشاور فعالیت می کنند.

روانشناس تلفنی
3 Comments
  1. عااالی بود ممنون…

  2. سلام من معلم ورزش هستم . کارشناسی تربت بدنی و ارشد رفتارحرکتی دارم، بعلت علاقه شخصی آنتولوژی ( بودن شناسی) کار کردم و خوندم و دوره هاش رو گذروندم ، توی کارم و ارتباطم با شاگردام خیلی اتاثیرگذار بود ( البته توی تمام حوزه های زندگیم). مبخوام برای تاثیرگذاری و حکمک به شاگردام ارشد روانشاسی شناختی بحونم ، نظر شما چیه ؟

  3. روانشناسی فیزیولوژیک با روانشناسی شناختی فرق داره؟؟؟؟؟؟
    و از انسانی میشه این رشته هارو خوند ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

پاسخ دادن

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *