15 اردیبهشت, 1400

روان درمانی اگزیستانسیال چیست ؟

روان درمانی اگزیستانسیال چیست و به چه مباحثی در آن پرداخته می شود و چطور به بیمار می کند، در ادامه بطور کامل به تشریح آن می پردازیم:

روان درمانی اگزیستانسیال چیست؟

مروری بر پیدایش روان درمانی وجودی

در تئوریهای روان درمانی اگزیستانسیالیسم چه مواردی تشخیص داده می شود؟

روان درمانی اگزیستانسیال چه هدفی را دنبال می کند؟

درجلسات رواندرمانی وجودی به چه مسائلی پرداخته می شود؟

چه کسانی می توانند جلسات رواندرمانی اگزیستانسیال بگیرند؟

اگزیستانسیال چیست؟

روانشناسی اگزیستانسیال

ترس های اگزیستانسیال

 

روان درمانی اگزیستانسیال

روان درمانی اگزیستانسیال

روان درمانی اگزیستانسیال یا وجود درمانی از نظر فلسفی یک رویکرد درمانی است که روی وضعیت انسان بعنوان کل تاکید می کند. تعریف واضحی از این روش درمانی وجود ندارد اما می توانیم بگوییم که در این روان درمانی  علاوه بر تحسین ظرفیت ها و آرزوهای انسانی، همزمان محدودیت های فرد هم تصدیق می شود.یعنی هم جنبه های مثبت و هم منفی انسان در نظر گرفته می شود. وجود درمانی تا حدودی به روانشناسی انسان گرایانه، روان درمانی تجربی، عمقی و رابطه ای شباهت دارد.

این متد درمانی در درجه اول مربوط به افرادی است که در وضعیت ناخوبی به سر می برند و در رنج و بحران هستند. برخی از روان درمانگران از روش های متعددی برای کاهش اینگونه پریشانی ها استفاده می کنند تا به فرد بیاموزند که چطور باید با چالش های اجتناب ناپذیر مواجه شویم و زندگی بهتر، کاملتر و معنا دار تری را برای خود و دیگران بسازیم.

گروه دیگری از درمانگران وجودی خیلی مشکل گرا و علائم محور نیستند و صرفا به فرد کمک می کنند تا اقدامات لازم را در جهت اصلاح شناختها، رفتارها و رفع نقایص خود انجام دهد.
در اگزیستانسیال تراپی با اساسی ترین و دائمی ترین سوال ها در مورد وجود انسان روبرو هستیم: من کیستم؟ هدف من در زندگی چیست؟ آیا وجود من معنی و مفهومی دارد؟ چگونه باید زندگی ام را زندگی کنم؟

روان درمانی وجودی
مروری بر تاریخچه روان درمانی اگزیستانسیال

اگزیستانسیال تراپی برگرفته از فسفه ی فردریش نیچه و سورن کیرکگارد می باشد که در نظریه ای بیان کردند که تنها از طریق خرد درونی میتوان به نارضایتی های انسان غلبه کرد.
اوتو رنک جزء نخستین درمانگران اگزیستانسیال بود که بصورت فعال این رشته را دنبال کرد.در اواسط قرن بیستم سایر روانشناسان با نوشته ها و آموزه های خود این روش درمانی را بسط و توسعه دادند.در همان سالها موسساتی مثل انجمن تجزیه تحلیل وجودی در سال ۱۹۸۸ و جامعه بین المللی مشاوران اگزیستانسیال در ۲۰۰۶ تاسیس شدند.

تئوریهای روان درمانی اگزیستانسیالیسم

این روان درمانی بر این باور است که همه ی افراد بدلیل تعامل با برخی عوامل ذاتی در وجود خودشان، یکسری درگیری های درون روانی را تجربه می کنند.در این تئوری ها حداقل ۴ مورد اصلی وجودی تشخیص داده می شود:

  • آزادی و مسئولیت های مربوط به آن
  • مرگ
  • انزوا(گوشه گیری)
  • بی معنی بودن

 

درمان ترس از مرگ در روان درمانی اگزیستانسیال
وقتی فرد با هریک از موارد گفته شده روبرو می شود وحشت تمام وجودش را می گیرد که این امر اضطراب وجودی نامیده می شود.این اضطراب، آگاهی جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی فرد را کاهش می دهد و باعث ایجاد عواقب نامطلوب و طولانی مدت گردد.

مثلا ممکن است این واقعیت که همه ی ما و عزیزانمان یک روزی میمیریم یک نگرانی عمیقی در فرد ایجاد کند که باعث شود او ضرورت و واقعیت مرگ در وجود انسان را نادیده بگیرد. و نتیجتا با کاهش آگاهی از مرگ، در گرفتن تصمیمات بهتر برای زندگیش کوتاهی کند. از سوی دیگر کسانی هستند که بیش از حد به مرگ اهمیت می دهند و این موجب روان رنجوری یا روانپریشی شخص می گردد.

براساس روان درمانی وجودی، همه ما باید این واقعیت را بدون اینکه کل زندگی مان را تحت تاثیر قرار دهد، بپذیریم. افرادی که در این مورد به تعادل سالمی رسیده اند، با انگیزه هستند و تصمیماتی میگیرند که روی زندگی خود و عزیزانشان تاثیر مثبت می گذارد. در حقیقت، واقعیت مرگ ما را ترغیب می کند که از فرصت ها بیشترین استفاده را بکنیم.

اهداف روان درمانی اگزیستانسیالیسم

روان درمانی  مردم را تشویق می کند تا نه تنها با مسائل عاطفی پیش رویشان روبرو و درگیر شوند بلکه مسئولیت تصمیماتی که باعث بوجود آمدن آن مشکل شده را هم بپذیرند.

به افرادی که تحت این نوع درمان قرار می گیرند، مهارت های پذیرش و غلبه بر ترس آموزش داده می شود.در طی این جلسات فرد می تواند کنترل زندگی خودش را بدست بگیرد و مسیر روشنی را برای آینده ترسیم کرده و برای رسیدن به اهدافش تلاش کند.از این طریق فرد احساس رهایی می کند و متوجه می شود که توانایی تغییر شرایط و غلبه بر ناراحتی را دارد.

روان درمانی اگزیستانسیالیسم

فرآیند روان درمانی اگزیستانسیال

در این نوع درمان، رواندرمانگر وجودی، صرفا روی مسائلی که شخص در حال حاضر با آن مواجه است متمرکز می شود تا با همکاری او تمام گزینه های پیش رو را کشف کنند.

درمانگر کاری با گذشته فرد و کنکاش آن ندارد بلکه با استفاده از ابزار گذشته نگاری به بیمار کمک می کند تا پیامدهای انتخاب های پیشین و باورهایی که منجر به انجام آنها شده است را بخوبی درک کند و از زنجیره های اجباری که مانع ابراز وجودش شده است آزاد شود.

روان درمانی اگزیستانسیال برای چه کسانی مفید است؟

برای افرادی که دوست دارند علت درگیری های درون روانشناختی خود و تصمیماتی که منجر به وضعیت فعلی شان شده را بدانند، روان درمانی وجودی می تواند بسیار مفید باشد.
خیلی از مشکلات رفتاری و روانی وجود دارد که با این روش ، بخوبی و با موفقیت درمان می شود.مثل افسردگی، اضطراب، اعتیاد، استرس پس از سانحه، تجاوز، سوء استفاده های جنسی از کودکان، خشونت های بین فردی و …

درمان اگزیستانسیال برای کسانی که دچار بحران وجودی هستند و احساس می کنند که امنیت ، هویت و … آنها تهدید شده، مناسب است. چنین تهدیدهای وجودی ممکن است ماهیتی جسمی، اجتماعی، عاطفی یا معنوی داشته باشد و به خود شخص، دیگران، جهان و برداشت هایی که ما از زندگی داریم، مربوط باشد. آنها، احساس ایمنی و رضایت خاطر ما را متزلزل کرده و ما را مجبور می کنند که عمیق ترین عقاید یا ارزشهایمان را زیر سوال ببریم و بهشان شک کنیم.

طیف گسترده ای از مشتریان، از کودکان گرفته تا افراد مسن ، زوج ها ، خانواده ها یا گروه ها می توانند با این روش تحت درمان قرار بگیرند.

از نظر درمانگران اگزیستانسیال، وجود انسان، به ذات خود، دائماً در حال تغییر یا تبدیل شدن است و ما به طور طبیعی چنین چالش ها یا بحران های وجودی ای را در طول عمر تجربه می کنیم که می تواند هم به عنوان یک گذرگاه خطرناک تلقی شود و هم فرصتی برای رشد و تحول.

اگزیستانسیال چیست

اگزیستانسیال چیست؟

نظریه اگزیستانسیال یک فلسفه چند صد ساله است که می گوید انسان آزاد است و حق انتخاب دارد. درواقع انسان‌ها خودشان معنای زندگی خود را تعریف می‌کنند و سعی می‌کنند علی‌رغم وجود در یک جهان غیرمنطقی تصمیم‌های منطقی بگیرند.

فلاسفه معتقد بودند که انسان با خودآگاهی و احترام به خود می تواند هویت خودش را بشناسد.آنها میگویند که همه چیز دائما در حال تغییر است و انسان هم برای رسیدن به تکامل باید تلاش کنند.تنها چیز ثابت این است که فرد براساس چیزی که هست و جوری که می خواهد در آینده بشود، انتخاب می کند که چه تصمیمی بگیرد.

بنابراین، اگزیستانسیالیسم معتقد است که افراد کاملاً آزاد هستند و باید مسئولیت تمام کارهای خود را حتی اگر با اضطراب، اندوه یا هراس عمیق همراه باشد بپذیرند.

روانشناسی اگزیستانسیال می گوید که فرد را می توان از طریق روابط بین فردی اش درک کرد.انسان دارای سطوح زیادی از خودآگاهی است که نمیتوان آنرا نادیده گرفت.همه ی افراد دارای قدرت اراده هستند و بجای اینکه تماشاگر باشند می توانند خودشان زندگی شان را رقم بزنند چراکه زندگی انسان ها هدف، ارزش و معنا دارند.

روانشناسی اگزیستانسیال

روانشناسی اگزیستانسیال

در روانشناسی اگزیستانسیال تفاوت مهمی بین مفهوم اگزیستانسیالیسم و ​​پدیده شناسی اگزیستانسیال وجود دارد، حتی اگر این دو حوزه به یکدیگر مرتبط باشند. به گفته روانشناس برجسته لودویگ بینسوانگر در حالی که درمانگر اگزیستانسیال وارد پدیده هایی می شود که قبل و با او وجود دارد، اگزیستانسیالیسم خود را به حالات باطنی محدود نمی کند، بلکه وجود کل هستی را در نظر می گیرد. به عبارت دیگر، درمانگران اگزیستانسیال به کلیت مراجعان خود که می توانند با آنها تجربه کنند توجه دارند، در حالی که پدیده شناسی اگزیستانسیال کل هستی را مورد مطالعه قرار می دهد یعنی هرآنچه که از طریق تجربه بدست می آید و چیزی که از این طریق حاصل نمی شود. بینسوانگر بر سه جنبه مختلف وجود انسان اعتقاد داشت. اینها شامل اومولت یا “دنیای اطراف”(حرکت بیولوژیکی طبیعی برای انسان) ، میتسلت یا “با جهان” (روابط انسانی اجتماعی و بین فردی) و آگینولت یا “جهان خود” (جهان ذهنی و وابسته به پدیده شناسی خود) می باشد.

 

ترس های اگزیستانسیال

ترس های اگزیستانسیال

اضطراب یا ترس های اگزیستانسیال مربوط به واقعیت وجودی ما در زندگی مثل معنای زندگی، آزادی و مرگ می باشند.

این نوع اضطراب ممکن است با بالا رفتن سن، تغییرات محیط یا شرایط سیاسی سخت در فرد بروز کند.البته همانقدر که اضطراب وجودی می تواند باعث رنج شخص بشود می تواند تاثیرات مثبت هم بگذارد.چون فرد تلاش می کند تا خودش، زندگی و آنچیزی که در این دنیا می خواهد را درک کند.

این ترس های اگزیستانسیال یا وجودی می تواند منجر به شک و تردید در مورد هدف و آینده شما بشود.

همانطور که گفتیم ریشه اضطراب وجودی بخاطر ۴ چیز است:اجتناب ناپذیر بودن مرگ، بی معنی بودن، انزوا و آزادی و مسئولیت

فردیکه دچار اضطراب وجودی است شاید از بیرون آرام به نظر برسد اما از درون آشفتگی های زیادی را تجربه می کند. کسانی که دچار ترس اگزیستانسیال می شوند نشانه های زیر را تجربه می کنند:

۱-افزایش حس مبارزه مثل سخت تصمیم گرفتن

۲-احساس ناامیدی یا پشیمانی

۳-کناره گیری از افراد یا فعالیت ها

۴-زیر سوال بردن باورهای نهادین

۵-حملات پنیک

 

روان درمانی
2 Comments
  1. منبع این سخنان از کجا هست؟

پاسخ دادن

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *