26 آذر, 1402

درمان استرس فکری

مطمئنا همه ی ما در برهه های مختلفی از زندگیمون با استرس و اضطراب سرو کله زدیم و به این فکر افتادیم که برای درمان استرس فکری و اضطراب شدید به یک روانشناس با تجربه مراجعه کنیم.

خوشبختانه برای درمان استرس فکری راهکارهای خوبی ارائه شده که بیشترش برمی گرده به تغییر سبک زندگی و کنترل افکار و باورها. ما توی این مقاله از بیخ و بن استرس و بررسی کردیم و بهتون می گیم چطور باید برای استرس های مختلف درمان های مناسب بگیرین.

اگر به دنبال یه روانشناس خوب برای درمان استرس خود هستید به صفحه مشاوره روانشناسی آنلاین مراجعه فرمایید

 

درمان استرس و اضطراب شدید

روش های موثر در درمان استرس فکری و اضطراب شدید

در زیر چند مورد از راهکارهای درمان استرس شدید آورده شده است و در ادامه بصورت تخصصی شیوه درمان استرس برای اعضای خاص بدن گفته می شود.

گاهی اوقات استرس شما آنقدر آزار دهنده است که باید از یک مشاوره کمک بگیرید ، برای رزرو وقت با فرزانه محمدی یکی از بهترین های این حوزه اینجا کلیک نمایید.

  1. ورزش و رژیم متعادل را فراموش نکنید
    شاید این توصیه یه کم قدیمی به نظر برسد اما واقعا در جلوگیری و درمان استرس و اضطراب شدید تاثیر دارد.حتما در برنامه روزانه خود پیاده روی، دوچرخه سواری، یوگا و … را بگنجانید و بیشتر از میوه ، سبزیجات و غلات سبوس دار در رژیم غذایی تان استفاده کنید.اینها تغییرات کوچک و ساده ای نیستند اما بشدت بر روی کاهش استرس و اضطراب شدید اثر دارند.
  2. یک برنامه مشخص برای روز خود داشته باشید
    وقتی برای کل روزتان برنامه داشته باشید و از قبل بدانید که چه کارهایی را باید انجام دهید کمتر دچار استرس می شوید
  3. هدف داشته باشید
    سعی کنید کارهایی را انجام دهید که برای شما معنا دارند و در جهت رسیدن به یک هدف خاص هستند.چیزهای مهم زندگی تان را مرتب یادآوری کنید.برای خود و روابطتان احترام قائل شوید.باور کنید هیچ کس در زندگی با ارزش تر از خودتان نیست.

به جای درمان استرس بهتره از اون پیشگیری کنید ، برای مطالعه جدید ترین روش ها به صفحه مدیریت استرس مراجعه فرمایید

استرس مداوم می تواند منجر به اضطراب شدید و افسردگی شود.برای درمان استرس و اضطراب شدید سعی کنید :

  1. کارهایی انجام دهید که نیاز به هوشیاری دارد.با این روش می توانید جلوی اضطرابی که بواسطه فکر به اتفاقات گذشته یا ترس از آینده نامعلوم بوجود می آید، را بگیرید. فعالیت هایی داشته باشید که شما را در زمان حال نگه دارد مثل رنگ آمیزی، مدیتیشن، مطالعه و …
  2. با خودتان مهربان باشید.اضطراب یک احساس طبیعی است که همه ی ما تا حدی آنرا تجربه کرده ایم.به جای اینکه خودتان را برای موارد مختلفی که پیش می آید سرزنش و قضاوت کنید، کمی با خودتان مهربان باشید و احساسات ناخوب خود را بپذیرید.
  3. بدنبال کمک حرفه ای از یک دکتر متخصص استرس و اضطراب باشید.با کمک گرفتن از یک روانشناس خوب و گرفتن برنامه های سلامت جسم و روان میتوانید بخوبی استرس خود را کاهش داده و زندگی آرامتری داشته باشید.این درمان ها معمولا بصورت فردی یا گروهی انجام می شود و اگر لازم باشد فرد برای گرفتن کمک های دارویی به روانپزشک ارجاع داده می شود.

درمان استرس فکری

برای درمان استرس فکری باید به چه کسی مراجعه کنیم؟

استرس می تواند جسمی باشد که در اثر مواردی مثل کمبود خواب، کار بیش از حد، رژیم نامناسب و … بوجود می آید یا اینکه استرس فکری باشد مثل وقت هایی که نگران پول هستید، عزیزانتان بیمار شده اند، از کار اخراج شده اید، یا با یک رویداد احساسی مثل مرگ همسرتان مواجه شده اید.

اگر فکر می کنید که فشار و استرس ذهنی بیش از حد در زندگی تان وجود دارد و نمی توانید خودتان بتنهایی آنرا مدیریت کنید بهتر است از یک دکتر روانشناس برای درمان استرس فکری خود کمک بگیرید.

بهترین دکتر برای درمان استرس کیست؟

بهترین دکتر برای درمان استرس هم می تواند یک روانشناس حاذق باشد و هم یک روانپزشک حرفه ای اما معمولا در درمان استرس هردوی این افراد نقش دارند.روانشناس با جلسات مشاوره و روان درمانی به شما در پیدا کردن ریشه اضطراب کمک کرده و راهکارهایی را برای تغییرات رفتاری شما ارائه می دهد.

روانشناسان حق تجویز دارو برای بیمارانی که دچار استرس شدید هستند را ندارند بنابراین پس از مشاوره با بیمار در صورت نیاز او را به یک روانپزشک معرفی میکنند تا بر اساس تشخیصات داده شده از دارودرمانی برای مهار استرس خود بهره بگیرند.

 

روش های درمانی استرس چیست؟

روش های درمانی استرس چیست؟

استرس تا حدی در زندگی روزمره همه ی ما وجود دارد اما چیزی که باعث نگرانی می شود استرس مداوم است طوریکه فعالیت های شما را مختل کند.

متداول ترین روش های درمان استرس بصورت زیر است:

۱-درمان شناختی رفتاری یا CBT : یکی از رایج ترین روش های درمانی است که بر اساس آن درمانگر به شما کمک می کند عوامل استرس زا و محرک های استرس را پیدا کنید و با آنها به شیوه درست برخورد کنید.

CBT بسته به میزان استرس فرد ممکن است کوتاه یا بلند مدت باشد.

۲-روان درمانی: این تکنیک درمانی هم مشابه قبلی به پیدا کردن الگوهای فکری اشتباه کمک می کند.درمان روان پویشی معمولا برای افرادیکه طولانی مدت استرس داشته اند بسیار مناسب است.

۳-رفتار درمانی: رفتار درمانی مشابه CBT است با این تفاوت که بیشتر روی اعمال شما فوکوس می کند تا افکارتان.معمولا هر فردی بر اساس رفتارهای قبلی یک عکس العملی از خودش نشان می دهد حال اگر الگوی جدید رفتاری ایجاد کنیم فرد بر مبنای آن عمل می کند.

البته روش های درمانی دیگری هم وجود دارد که روانشناسان بر اساس مشکل شما تصمیم می گیرند کدام درمان را برای شما پیاده سازی کنند.

 

استرس فکری چیست

استرس فکری چیست

همانطور که گفتیم استرس می تواند به دلایل متعددی مثل تصمیم گیری، مشاجره با دیگران، انجام پروژه دشوار، بیماری، حادثه و … ایجاد شود اما استرس فکری چیست؟ گاهی اوقات استرس ناشی از عواملی است که با چشم دیده نمی شود مانند افکار و احساسات منفی که ممکن است اصلا به آن توجه نکرده باشیم.تشخیص این نوع استرس که بواسطه هیچ اتفاق خاصی بوجود نمی آید کمی دشوار است.خیلی از مردم نمی دانند که افکار، احساسات و باورهای آنها می تواند باعث افزایش سطح استرس بشود.این نوع استرس بسیار مضر است چراکه فرد را به مشکلاتی از قبیل افسردگی، اضطراب، فشار خون بالا و بیماری های قلبی مبتلا می کند.

بهترین راه برای مقابله با استرس فکری این است که اول محرک ها که شامل افکار منفی، باورهای غلط هستند را شناسایی کنیم سپس با کنترل فکر و جایگزین کردن باورهای مثبت از شر احساسات و افکار منفی خلاص شویم.

برای درمان استرس شدید چکار کنیم؟

اول رها کنید

چیزهایی که ارزش فکر کردن و حرص خوردن ندارند را رها کنید.مثلا دیر به جلسه رسیده اید، ترافیک شده، همه چیز طبق خواست شما پیش نرفته و … فدای سرتان.دفعه بعد بهتر برنامه ریزی می کنید.این بهتر از فکر کردن های طولانی و منفی است که استرستان را بالا می برد.

خودت را سرزنش نکن

شاید از کاری که باید میکردی و نکردی یا بالعکس پشیمانی.مرتب خودت را سرزنش می کنی و اتفاقات را در ذهنت مرور می کنی.اگر اینکار را میکردم اینطوری نمی شد اگر فلان حرف را میزدم بهتر بود و …. دست بکش از سرزنش خودت.بپذیر که هر فردی در موقعیت های خاص دچار اشتباه می شود از آن درس بگیر و بگذر.

دنبال اتفاقی که هنوز نیفتاده نباش

اکثر مواقع افراد دچار استرس فکری می شوند چون پیش پیش چیزهایی را تصور می کنند که هنوز اتفاق نیفتاده و اصلا ممکن است اتفاق هم نیفتد.این ها باعث پریشانی افکار و ایجاد نگرانی در شما می شود.تا زمانیکه چیزی اتفاق نیفتاده انرا در سرتان پرورش ندهید.در لحظه حال باشید.مطمئنا در موقعیتی افتادید همان موقع تصمیم میگیرید که چطور به بهترین نحو با این چالش روبرو شوید.

درمان استرس مزمن و فکری

استرس چیست؟چند نوع استرس داریم؟

خیلی وقت ها شنیده ایم که فردی می گوید استرس شدید دارم.اصلا استرس چیست؟ استرس یک نوع احساس فشار روحی یا جسمی است که بخاطر یک اتفاق یا فکر ناخوب بوجود می آید و می تواند حس ناامیدی، پریشانی یا عصبانیت در فرد ایجاد کند.در واقع استرس واکنش طبیعی بدن هنگام مواجهه با چالش ها است که بعضی مواقع می تواند مثبت باشد مثل وقتهایی که به شما کمک می کند خودتان را از خطر نجات دهید یا زمانیکه باید در یک مهلت مقرر پروژه ای را آماده سازید.اما اگر استرس مدت طولانی ادامه داشته باشد ممکن است به سلامتی ما آسیب برساند.

دو نوع استرس داریم:

استرس حاد: این نوع استرس، کوتاه مدت است و بسرعت از بین می رود مثلا زمانیکه یک نفر میپرد جلوی ماشین و یهو ترمز می کنید، با همسرتان دعوا می کنید یا یک کار مهیج و جدیدی انجام می دهید و … این احساس در شما بوجود می آید.این نوع از استرس کمک می کند تا موقعیت های خطرناک را مدیریت کنیم.

استرس مزمن: هر نوع استرسی که هفته ها یا ماهها طول بکشد مثل مشکلات مالی، ازدواج ناموفق، مسائل کاری و …استرس مزمن است.گاهی خود فرد هم متوجه نیست که دچار این نوع استرس شده چراکه به آن عادت کرده است.

 

تاثیر استرس بر بدن

استرس با بدن چه می کند؟

شیوه زندگی سریع امروز باعث شده که درصد زیادی از افراد بسیاری از روزهایشان را با استرس سر کنند.استرس واکنشی به فشارهای روحی روانی است.زمانی که شما کنترل چیزی را از دست داده اید دچار استرس می شوید.در این مواقع هورمون آدرنالین و کورتیزول ترشح می شود که در شرایط خاص می تواند برای برخی از افراد مفید هم باشد.

یکی از عوارض استرس شدید تیک عصبی می باشد ، جهت آشنایی بیشتر مقاله درمان قطعی تیک عصبی را مطالعه نمایید.

اما اگر بدن شما به مدت طولانی نتواند از پس این استرس بربیاید در حالت تنش دائمی قرار میگیرید که شما را در برابر مشکلات جسمی، روحی و احساسی آسیب پذیر می کند.استرس مزمن باعث مشکلات زیر می شود:

سردرد، یبوست، انواع مشکلات گوارشی، بیخوابی، حمله های ترس و وحشت، افسردگی، سندرم خستگی مزمن، دیابت، فشار خون بالا، مشکلات قلبی عروقی، اسپاسم عضلانی، تغییر در میل جنسی، عصبانیت و…

یادگیری مهارت های کنترل و مدیریت استرس به این معنا نیست که همه ی علائم و بیماری ها را از بین می برد اما اگر مداوم روی خودتان کار کنید و زندگی سالمی را در پیش بگیرید بسیاری از آنها به میزان قابل توجهی بهبود می یابند.

استرس می تواند به ۳ گروه از افراد آسیب برساند یکی افرادی که به استرس مزمن مبتلا هستند دوم کسانی که خیلی عجول بی حوصله می باشند و سوم کسانی که درگیر سبک زندگی امریکایی هستند، زیاد کار می کنند و کمتر استراحت دارند.

 

درمان استرس و تپش قلب با ریلکسیشن

استفاده از تکنیک ریلکسیشن در درمان استرس و تپش قلب

استرس و هیجان باعث بالا رفتن آدرنالین در افراد می شود و همین امر می تواند شخص را دچار تپش قلب کرده یا آنرا بدتر کند.بهترین راهکاری که برای درمان استرس و تپش قلب عنوان می شود استفاده از تکنیک های آرام سازی بدن از طریق مراقبه، یوگا و ریلکسیشن می باشد.

چهارزانو بزنید و چشمان خود را ببندید.به آرامی از بینی نفس بگیرید و آنرا از دهان خارج کنید.آنقدر این کار را ادامه دهید تا به آرامش برسید.البته نه اینکه صرفا وقتی در شرایط حاد قرار گرفتید از این روش برای درمان استرس و تپش قلب تان استفاده کنید بلکه شما باید در طول روز یک زمان های خاصی را به این کار اختصاص دهید مثلا هر دو ساعت یکبار چند نفس عمیق بگیرید تا بتوانید همیشه سطح استرس عمومی خود را پایین نگه دارید.این باعث می شود که در شرایط بحرانی جلوی افزایش سریع ضربان قلب گرفته شود.

 

درمان استرس معده

ورم معده نوعی بیماری معده است که بر اثر استرس و اضطراب عصبی ایجاد می شود و فرد را دچار دلدرد، احساس سوزش و سیری معده، التهاب و … می کند.کسانی که بدنبال درمان استرس معده هستند احتمالا مدت زیادی هست که با نفخ و درد شکم،سردرد و بیحالی، آروغ زدن مکرر، حالت تهوع، احساس سیری و حتی استفراغ سرو کله می زنند و شاید هم خبر نداشته باشند که استرس آنها را به این حال و روز انداخته است.

معمولا افرادی که به دلیل استرس دچار بیماری های معده می شوند باید علاوه بر مراجعه به پزشک متخصص و درمان های دارویی با داروهای ضد اسید معده مثل امپرازول یا پنتاپرازول، پرهیزهای غذایی هم داشته باشند و در کنار آنها از یک روانشناس هم برای کاهش استرس خود کمک بگیرند.

 

استرس بارداری

استرس بارداری

همانطور که می دانید استرس گرفتن در دوران بارداری بسیار رایج است چون خانم ها یکدفعه با تغییرات زیادی روبرو می شوند.رابطه با همسر، تغییرات بدنی و هورمونی، احساساتی شدن، سالم بودن بچه، نحوه تربیت، مخارج و … مسائلی هستند که باعث بروز استرس در زنان می شود.

دلایل استرس برای هر زنی متفاوت است.ممکن است برای برخی ها تهوع های گاه بیگاه، یبوست، تصویر بدنی بد از خود، ترس از خانه دار شدن و بچه داری، نگرانی زایمان و …باعث بروز ناراحتی و تغییر خلق و خو و در نتیجه استرس شود که باید با کمک همسر و یک مشاور این مشکلات حل شود.

اگر این استرس ها برای مدت طولانی ادامه پیدا کند باعث مشکلات سلامتی مثل فشار خون بالا و بیماری های قلبی می گردد.

همچنین داشتن استرس در دوران بارداری احتمال تولد نوزاد نارس یا با وزن کم را افزایش می دهد و این نوزادان با خطرات بیشتری مواجه می شوند.

در نتیجه بایستی برای بارداری برنامه ریزی داشته باشید.کتاب بخوانید.دوره های مخصوص بارداری را بگذرانید تا آگاهی شما بالاتر برود.هرچقدر که مادر و پدر به شرایط دوران بارداری و شیردهی آگاه تر شوند بهتر می توانند استرس خود را مدیریت و کنترل نمایند.

 

راهکارهای مفید برای درمان استرس مزمن چیست؟

درمان استرس مزمن ممکن است کمی طاقت فرسا و سخت به نظر برسد طوریکه فرد احساس می کند دیگر قادر به کنترل مجدد زندگی خود نیست.اما استراتژی های خوبی برای کاهش سطح استرس و بهبود وضعیت فرد وجود دارد:
علائم و نشانه های استرس مزمن را بدانید.اگر هر فرد بتواند نشانه های استرس خود را بشناسد بهتر می تواند آنرا مدیریت کند.

  • با دوستان و خانواده خود صحبت کنید.آنها می توانند با حمایت های عاطفی خودشان به شما انگیزه بدهند تا مشکل خود را درمان کنید.
  • عوامل محرک استرس در خودتان را شناسایی کنید.اگر بدانید که چه چیزهایی استرس شما را بیشتر می کند می توانید با روش های مختلف جلوی آنها را بگیرد .
  • ورزش منظم داشته باشید.فعالیت های ورزشی منظم میزان آندورفین بدن را افزایش می دهد.این ماده شیمیایی باعث تقویت روحیه و کاهش استرس می شود.
  • کیفیت خواب خود را بالا ببرید.کم خوابی یا خواب بی کیفیت می تواند استرس را زیاد کند.حداقل ۸ ساعت خواب مفید داشته باشید و از مصرف کافئین و غذا قبل خواب خودداری کنید.ضمن اینکه نباید فعالیت شدید بدنی هم در این ساعات داشته باشید.زمان خواب و بیداری خودتان را نیز تنظیم کنید.

نشانه‌ها و علائم استرس فکری

نشانه‌ها و علائم استرس فکری

استرس فکری می‌تواند احساسات، نحوه‌ی رفتار و حتی در مواردی جسممان را به روش‌های مختلف تحت تاثیر قرار دهد. گاهی اوقات بروز استرس کاملا هویدا است؛ اما در مواقع دیگر، ممکن است تشخیص داده نشود! در ادامه در کلینیک روان آگاه به برخی از نشانه‌ها و علائم استرس فکری اشاره خواهیم کرد.

تاثیر استرس فکری بر روان

  • تحریک پذیری
  • بروز عصبانیت شدید
  • کلافگی و بی‌حوصلگی
  • گوشه‌گیری وغرق شدن در افکار
  • اضطراب و استرس شدید
  • افسردگی
  • نداشتن انگیزه برای ادامه‌ زندگی
  • از بین رفتن حس شوخ طبعی
  • احساس ترس
  • نگرانی بیش از حد
  • نادیده گرفته شده یا تنها
  • تفکرات خودکشی یا آسیب به اطرافیان

تاثیر استرس فکری بر جسم

هورمون‌هایی که بدن ما برای پاسخ به موقعیت‌های استرس‌زا تولید می‌کند، می‌تواند علاوه بر تاثیرات روحی، اثرات فیزیکی نیز به دنبال داشته باشد که برخی از آن‌ها عبارت اند از:

  • تنگی تنفس
  • حملات پنیک
  • تاری دید
  • اختلال در خواب (بی‌خوابی یا خواب طولانی)
  • خستگی مفرط
  • دردهای عضلانی
  • میگرن و سردرد
  • درد قفسه سینه
  • فشار خون بالا
  • اختلالات دستگاه گوارش (سوء هاضمه یا رفلاکس معده)
  • یبوست یا اسهال
  • احساس بیماری، سرگیجه یا غش کردن
  • اختلال در وزن بدن (افزایش یا کاهش ناگهانی)
  • ایجاد ضایعه‌های پوستی و خارش شدید
  • تعریق شدید
  • تغییر در سیکل قاعدگی برای بانوان
  • شدید شدن علائم مشکلات جسمی موجود
مشاوره آنلاین

پاسخ دادن

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *