7 اردیبهشت, 1400

روانکاوی چیست و روانکاو خوب در تهران

اگر احساس خوبی نسبت به خود ندارید، همیشه دچار اضطراب و نگرانی هستید، دائم درمحل کار یا خانه عصبانی میشوید، نمیتوانید با بچه ها و همسر و خانواده خود صبورتر برخورد کنید یا در مواجه با مشکلات زندگی دچار علائم بدنی میشوید و …. در اولین فرصت به یک روانکاو خوب در تهران یا شهر خودتان مراجعه کنید.البته امکان برگزاری جلسات روانکاوی بصورت آنلاین هم وجود دارد که شاید خیلی ها دوسش نداشته باشند اما شدنیه.

 

تاریخچه روانکاوی

مروری کوتاه بر تاریخچه روانکاوی

زیگموند فروید پزشک متخصص اعصاب، روانکاوی را بعنوان”روشی برای بررسی فرآیندهای ذهنی و درمان اختلالات روان رنجوری” پایه گذاری کرد که معتقد است تمامی افکار، احساسات، تصمیم گیری ها و اعتقادات ما منشأ ناخودآگاه دارد. ریشه تعارضات و مشکلات متعدد روانی، حاصل سرکوب آرزوها و افکار، احساسات و ترس های دوران کودکی در ناخودآگاه است که تنها درمان مؤثر برای حل آنها این است که این موارد سرکوب شده را پیدا کنیم و نسبت به آن آگاه شویم.شاید برای شما این سوال پیش بیاید که اصلا ناخودآگاه یعنی چه؟

برای مطالعه تفاوت روانکاوی و روانشناسی و روانپزشکی به صفحه فرق روانشناس و روانپزشک مراجعه فرمایید

ناخودآگاه چیست؟

این مفهوم جزو مفاهیم اصلی روانکاوی است که معتقد است تمام رفتارها، احساسات، افکار، تصمیمات، تعارضات، شیوه های ارتباط ما با دیگران، ادراک خویشتن و … می توانند ناخودآگاه باشند. یعنی جایی در روان که فرد به آن بطور آگاهانه دسترسی ندارد.

برای دستیابی به ذهن ناخودآگاه، هیچ نقشه و راه مشخصی در دست نداریم.تنها یک موضوع به ما کمک میکند و آن دانستن این مساله است که افکارمان بصورت تصادفی بهم مرتبط نیستند، هروقت که رشته افکارمان از دستمان خارج میشود برای بازیابی آن افکار ،تداعی ها را دنبال می کنیم. در واقع هر فکری به شکلی معنادار به فکر بعدی مرتبط است. پس می توان گفت اگر زنجیره ای از افکار را دنبال کنیم در نهایت به ناخودآگاه می رسیم.

روانکاوی چیست؟

روانکاوی چیست؟

روانکاوی یک روش درمان اختلالات روانی است که روی فرآیندهای ناخودآگاه ذهنی تاکید دارد.وقتی افراد در زندگی دچار مشکل می شوند، ابتدا خودشان، سعی می کنند آن را با روشهای مختلف مثل کمک گرفتن از دیگران، انواع طب های مکمل، دست زدن به کارهای جبرانی و گاها افراطی، تغییر محیط و … حل کنند ولی نه تنها آن اضطراب و تنش از بین نمیرود بلکه در بیشتر اوقات بعد از مدتی بطور شدیدتر دوباره ظاهر میگردد.

اغلب فرد، دنبال کسی میگردد که او را بشنود، درک کند و بعنوان فردی که منحصربفرد است به رسمیت شناخته شود.همچنین افراد می خواهند که چیزی که ذهنشان را درگیر کرده و باعث درماندگی و اضطرابشان شده است را بفهمند و راه حلی برای برطرف کردن آن پیدا کنند. ولی نیاز به یک روانکاو دارند که بفهمد آن”چیز مشکل ساز”چیست.رویکرد روانکاوی برای برآوردن این نیاز مراجعین کاملا مناسب است.

 

روانکاوی برای چه کسانی مفید است

 

 

روانکاوی برای چه کسانی مفید است؟

خیلی ها میپرسند روانکاوی برای چه کسانی مفید است؟بطور کلی روانکاوی برای انواع اختلالات روانشناختی، یک درمان مؤثر است.از آنجاییکه هر فردی ویژگی های خاص خودش را دارد، مشکلات او هم منحصربفرد است. چنانچه فرد یکسری نابسامانی هایی در شخصت خود احساس می کند و از طرف دیگر پذیرش و تحمل شنیدن حرفهای درمانگر را هم دارد، این روش درمان می تواند برای وی مفید باشد.

روانکاوی برای افرادی که از مشکلات افسردگی، اضطراب عمومی، مشکلات جنسی، رفتار خود تخریبی، مشکلات روانی مداوم ، اختلالات هویت، اختلالات روان تنی، فوبیا، اختلالات وسواسی اجباری رنج میبرند مفید است.

روانکاو بسته به نوع مشکل مراجع، طی ۲ الی ۳ جلسه فرد را ارزیابی می کند و تشخیص می دهد که آیا روانکاوی برای وی مناسب است یا مشکل او فقط با مراجعه به روانشناس و مشاور حل می شود؟پس اجازه دهید درمانگر نسبت به شما شناخت کافی پیدا کند تا بتواند به شما بگوید که چه پلن درمانی ای برایتان مناسب خواهد بود.

روانکاوی فقط برای کسانی که دچار اختلال روانی و یا اضطراب هستند، کاربرد ندارد بلکه برای افرادی هم که دوست دارند خود را بهتر بشناسند(خودشناسی)، عمیقا مؤثر است.لازم به ذکر است که این روش درمان، محدودیت سن و سال ندارد و نه تنها برای بزرگسالان بلکه برای کودکان و نوجوانان هم انجام می شود.

 

روانکاو چه کاری انجام می دهد

روانکاوی چطور به بهبود فرد کمک می کند؟

روانکاوی مزیت های بیشماری برای بیمار دارد. از آنجاییکه افکار و احساسات منزوی شده در ناخودآگاه میتوانند مضر باشند، رها کردنشان می تواند باعث پالایش روان شود. این امر اغلب “تخلیه هیجانی” نامیده میشود.

فروید معتقد است که اگر از طریق صحبت کردن یک عنصر ناخودآگاه به خودآگاه آورده نشود، در تاریکی تکثیر میشود، یعنی در ابعاد عظیم و نامتناسب رشد خواهد کرد و باعث بروز مشکلات بیشتر میشود. در جلسات روان کاوی با تکنیک تداعی آزاد که همان بیان آزادانه تمام افکارتان است، هرچیزی که به ذهن میرسد بدون اینکه آن را کم و زیاد کنید و یا آن را غیر مرتبط بدانید، در جلسه درمان بیان می کنید.درمانگر شما، با توجه به نحوه، شکل و محتوای تداعی ها، میتواند به شما بگوید که علل ناخوداگاه مشکل شما چیست.

اگر نیروهایی که بر افکار، احساسات و رفتار ما حاکم هستند ناخودآگاه باشند، ما قادر به کنترل آنها نخواهیم بود.آنها تصمیم گیری هایمان را هدایت می کنند و باعث تولید اضطراب و احساسات ناخوشایند می شوند. بنابراین شناخت بیشتر خودمان می تواند منجر به تصمیمات بهتر در زندگی مان شود.

روانکاو کیست؟

نمونه جلسات روانکاوی

نمونه جلسات روانکاوی از نظر ساختاری به این صورت است که در طول چند جلسه اول بر روی ارتباط شما با درمانگر تمرکز می کنیم تا به یک اتحاد درمانی برسیم.روانکاو در مورد شما و نگرانی هایی که در حال حاضر دارید سوالاتی میپرسد تا وضعیت شما را بداند.سپس با هم اهداف درمانی را مشخص میکنید.

بعد از جلسه دوم و سوم وارد یک گفتگوی آزادانه و راحت خواهید شد.در مورد مشکلات، زندگی خود از کودکی تا الان، در خصوص خانواده و رفتارهای آنها و … صحبت می کنید.

درمانگر شما را تشویق می کند تا هر چیزی که در ذهنتان می گذرد را بیان کنید.همانطور که جلوتر می روید روانکاو به شما کمک می کند تا الگوهایی را در خاطرات خود پیدا کنید که منجر به مشکلات فعلی تان شده.در نهایت هم با کمک همدیگر این مسائل و احساسات سرکوب شده را درمان می کنید.

در جلسات روانکاوی شما آزاد هستید که هرچیزی را به زبان بیاورید.تخیلات، فانتزی ها مثل خیال پردازی های جنسی، آرزوهای انتزاعی برای آینده و … مثلا شاید به ترک خانواده و تنها زندگی کردن در یک کوه فکر کنید.

در جلسات روانکاوی شاید درمانگر از شما بخواهد روی یک صندلی تخت شو دراز بکشید و خودش پشت سر شما بنشیند تا از نگاه مستقیم شما دور باشد و بتوانید راحت همه حرفهایتان را بیان کنید.

اما اگر راحت نیستید که دراز بکشید می توانید ان مساله را به روانکاو خود بگویید تا خواسته شما را برآورده کند.

برای آگاهی بیشتر در مورد نمونه جلسات روانکاوی دو نمونه زیر را آورده ایم:

در مثال اول با یک جوان ۲۰ ساله ، خوش اندام و سالم روبرو بودیم که از موش میترسد به حدی که با دیدن آن بدن فرد شروع به لرزیدن میکند. او اغلب به دلیل ترسش در موقعیت های شرم آوری قرار می گیرد. او حتی نمی تواند به لمس کردن یا در دست گرفتن موش فکر کند.در روانکاوی مشخص شد که او در دوران کودکی توسط موش گزیده شده و زخمش خونریزی زیادی داشته.بنابراین ، حادثه ای که سالها پیش اتفاق افتاده است هنوز بر او و نحوه واکنش او به موقعیتها تأثیر می گذارد. با چندین جلسه روانکاوی او متقاعد شد که این فقط یک تجربه کودکی بوده و اکنون او به اندازه کافی قوی هست تا از خود مراقبت کند. لازم نیست آنچه سالها پیش اتفاق افتاده دوباره تکرار شود.

از روانکاوی برای ترک اعتیاد هم می توان بهره برد برای درمان این بیماری به صفحه مشاوره آنلاین ترک اعتیاد مراجعه نمایید

روانکاوی برای چه کسانی مفید است

در نمونه ای دیگر با خانمی مواجه هستیم که به مردان اعتماد ندارد و نمیتواند روابط پایدار داشته باشد. او چندین رابطه کوتاه مدت داشته که در آنها عمدتا بخاطر اینکه بیش از حد مرد را کنترل میکرده و بی اجازه سراغ گوشی و مسائل خصوصی او میرفته، شکست خورده است. او ترس شدید از خیانت یا صدمه دیدن داشت که با بررسی عمیق تر روی ناخوداگاهش ، اعتراف کرد که والدینش ازدواج پراسترسی داشته اند. پدرش به مادرش آسیب فیزیکی می رسانده و در ۵ سالگی خانواده را رها کرده. او احساس می کند که همه مردان ممکن است مانند پدرش باشند و به نوعی به او آسیب برسانند.

 

روانکاو کیست و چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

روانکاو یک متخصص با تجربه در حوزه سلامت روان است که بر روش ها و تئوری های روانکاوی تسلط کامل دارد و به شما کمک می کند تا بتوانید قسمت ناخودآگاه ذهن خود را درک کرده و بواسطه آنها زندگی خود را بهتر و معنی دار تر کنید.

کسی که میخواهد کار روانکاوی انجام دهد باید چند ویژگی داشته باشد:

  1.  گذراندن دوره های آموزشی نظری روانکاوی در مراکز یا گروههای معتبر
  2.  داشتن تجربه درمان: خود روانکاو باید تحت روانکاوی قرار گرفته باشد.کسی که می خواهد به شما کمک کند، باید خودش مسیر تحلیل را رفته باشد تا بتواند دیگران را درست راهنمایی کند.این ویژگی بسیار مهم و ضروری است.
  3.  گرفتن سوپرویژن از سوپروایزر: طبق استانداردها برای رواندرمانی تحلیلی و پویشی، حدود ۲۰۰ ساعت کلاس نظری بمدت دوسال، درمان شخصی بمدت بیشتر از ۲۵۰ ساعت ۲ بار در هفته، داشتن حداقل ۱۰۰ ساعت سوپرویژن گروهی و انفرادی ادامه دار لازم است.

تعداد جلسات روانکاوی چقدر است؟

در روانکاوی کلاسیک تعداد جلسات هفتگی ۴-۵ بار در هفته ولی در روانکاوی تحلیلی جلسات معمولا ۱-۲ جلسه در هفته می باشد.مدت زمان درمان بسته به مشکل و شخصیت بیمار دارد و نمیتوان زمان دقیقی را با توجه به منحصربفرد بودن روان هر فرد و عمق مشکل و… تعیین کرد.در برخی منابع حداقل یکسال را درنظر گرفته اند.

روانکاو خوب در تهران کیست؟

یک روانکاو خوب باید وقتی بیمار درباره تخیلات و رویاهایش حرف می زند و از گذشته و تجربیاتش سخن می گوید بدقت به حرفهایش گوش دهد تا بتواند الگوهای تکراری یا اتفاقی که باعث بیماری فعلی فرد شده است را پیدا کند.

چنانچه فرد به تعداد جلسات بیشتری برای درمان نیاز داشته باشد برای او زمان بیشتری می گذارد و بالعکس اگر ببیند فرد به بهبود نسبتا خوبی رسیده است برای کسب درآمد بیشتر، جلسات را طولانی نمی کند.

روانکاو خوب بیمارش را تشویق می کند تا حالات عاطفی خودش را شناسایی کرده و عوامل ناخودآگاه رفتار خود را درک کند.
اگر بدنبال یک روانکاو خوب در تهران هستید کلینیک روان آگاه با مدیریت دکتر فرزانه محمدی این اطمینان را به شما می دهد که تمامی متخصصانش، رفتار حرفه ای خواهند داشت و برای بهبود وضعیت بیمار تمام راه های درمانی را امتحان خواهند کرد.

روانکاو آنلاین

روانکاو آنلاین یا حضوری؟ کدام موثرتر است؟

خیلی ها به دلیل شیوع ویروس کرونا بدنبال روانکاو آنلاین هستند تا بتوانند بدون هیچ مشکل و‌نگرانی در خانه خود با درمانگر صحبت کنند. خوشبختانه این امکان در روان آگاه برای شما عزیزان فراهم شده است.بنابراین اگر بخاطر کرونا یا به هر دلیل شخصی دیگری دوست ندارید حضوری به مطب مراجعه کنید امکان برگزاری جلسات روانکاوی آنلاین برای شما وجود دارد.

ضمن اینکه هیچ تفاوتی ندارد که شما از چه طریقی روانکاوی می شوید اما ترجیح روان درمانگر بیشتر این است که بیمارش را حضوری ملاقات کند حتی شده برای یکی دو جلسه و پس از آن اگر خود بیمار بخواهد جلسات روانکاوی آنلاین برای او در نظر گرفته خواهد شد.

روانکاوی عصبی

نوروسایکوآنالیسیس یا روانکاوی عصبی چیست؟

روانکاوی اعصاب یک مکتب فکری جدید است که تلاش می کند بین علوم اعصاب و روانکاوی پل ارتباطی برقرار کند.روانکاوی اعصاب زیرشاخه‌ای است که هدف آن تلفیق بینش‌های روان‌شناسی فرویدی است که بر تجربه ذهنی با یافته‌های عصب‌شناسی در مورد فرآیندهای مغز تاکید می کند. همانطور که فناوری‌های جدید فعالیت‌های مغزی را دقیق‌تر نشان می‌دهند، روان‌کاوی عصبی به دنبال شناسایی زیربنای بیولوژیکی احساسات، خیالات و لایه‌های ناخودآگاه است.

گفته می شود که روانکاوی عصب به دنبال درک ذهن انسان است .بطور کلی هدف عصب روانکاوی پیوند دادن روان پویایی با علم اعصاب و در واقع یکی کردن روان و مغز می باشد. روانکاوی اعصاب هر دو علم اعصاب و روانکاوی را ادغام می کند تا مطالعه ای متعادل و برابر از ذهن انسان ایجاد کند.

منتقدان به ماهیت کیفی و ذهنی حوزه روانکاوی اشاره می‌کنند و ادعا می‌کنند که نمی‌توان آن را به طور کامل با ماهیت کمی و عینی تحقیقات عصب‌شناسی تطبیق داد. اما طرفداران حوزه عصب روانکاوی به منتقدان یادآوری می کنند که پدر روانکاوی، خود زیگموند فروید، کار خود را به عنوان یک نوروآناتومیست آغاز کرد و تحقیقات در این مقوله ثابت می کند که اثرات روان پویایی ذهن به طور جدایی ناپذیری با فعالیت عصبی در مغز مرتبط است.

روانکاو چه کاری انجام میدهد

روانکاو چه کاری انجام میدهد

روانکاو به مراجعه کننده کمک می کند تا به ذهن ناخودآگاهش ضربه بزند و تمام احساسات سرکوب شده، تجربیات قدیمی و فراموش شده، وقایع ناراحت کننده و دردناک را بیاد بیاورد.

وقتی بیمار متوجه می شود که محرک و علت افکار و رفتارهایی که دارد از کجا نشات گرفته راحت تر می تواند آنها را در جهت مثبت تغییر دهد.

روانکاو با اصول و نظریه های روانکاوی بهمراه گوش دادن فعال الگوهای تکرارشونده از گذشته تا به امروز که به مشکلات بیمار ربط دارد را تحلیل می کند و فرد را تشویق می کند تا تمامی حالات عاطفی اش را بازگو کند.

سه کارکرد ایگو، آیدی و سوپر ایگو در شخصیت هر فرد وجود دارد.

آیدی انرژی ناخوداگاه است که شامل تمایلات جنسی و پرخاشگرانه می شود.ایگو همان ضمیر خوداگاه است که در کنترل هویت فرد می باشد و سوپرایگو که بیانگر واقعیت بیرونی مثل افکار، احساسات و رفتارهای آگاهانه ای است که ارزش های والدین، اجتماع و فرهنگ را منعکس می کند.حالا روانکاو تنش های زمینه ای بین این ۳ مولفه را کاهش می دهد و عملکرد ذهنی فرد را به تعادل می رساند.به این منظور بیمار بایستی افکار و احساسات ناخوداگاهش را واضح بیان کند.

چه کسانی باید به روانکاو مراجعه کنند؟

چه کسانی باید به روانکاو مراجعه کنند؟

شاید این رویایی بیش نباشد که به دنبال یک زندگی بدون چالش باشیم! همه‌ی افراد به نحوی در یک برهه‌ی زمانی و گاهی در کل زندگی خود با موقعیت‌های مختلف مواجه می‌شوند که احتمالا باید به روانکاو مراجعه کنند تا موانع و سختی‌ها را پشت سر گذارند.

با خود فکر کنید و این سوال را در ذهنتان مطرح کنید که آیا زمان آن نرسیده تا برای از بین بردن برخی از تنش‌های زندگیتان به روانکاو مراجعه کنید؟ اگر جزو موارد زیر هستید، به شما توصیه می‌کنیم تا هر چه زودتر با یک روانکاو کاربلد وقت مشاوره رزرو کنید.

۱) درگیری با سوگ یا از دست دادن یک عزیز
۲) درگیری با استرس و اضطراب و همچنین فشارهای عصبی
۳) افسردگی و ناامیدی که احتمالا با افکار مربوط به خودکشی همراه است
۴) ترس‌ها و فوبیا‌ها که باعث ایجاد مشکل در زندگی می‌شود
۵) مشکلات ارتباطی به خصوص در خانواده
۶) گرفتار شدن در بند اعتیاد و عادات ناسالم (نه فقط اعتیاد به مواد مخدر بلکه عادت‌های بدی مثل جویدن ناخن)
۷) آمادگی ذهن و بالا بردن سطح عملکرد در موقعیت‌ها و رویدادهای مهم (مثل ازدواج، رویدادهای ورزشی و …)
۸) کسب وضوح ذهنی برای تمرکز بیشتر و تقویت قدرت شنیدن و قضاوت‌های بی‌طرفانه
۹) داشتن اختلالات روانی (مثل اختلال دوقطبی، روان‌ گسیختگی، اختلال استرس پس از سانحه، جامعه‌ ستیزی و …)

روان درمانی
4 Comments
  1. سلام.
    خسته نباشید.
    ببخشید من قبلا دارو درمانی شده ام اما میخام که مشکلم ریشه ای حل بشه. چطور میتونم بفهمم که روانکاوی به درد مشکل من میخوره یا نه؟

  2. سلام ایا روانکاوی برای شخصی که به تازگی عزیزی و از دست داده مناسب؟

  3. خیلی ممنونم از مطالب خوبتون.
    من ۸ ماه روانکاوی میرم ،از خانمم جدا شدم و بخاطر همین مشکلاتی به وجود امد برام که ریشه ای باید حلش میکردم

پاسخ دادن

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *