1 دی, 1400

مصاحبه دکتری دانشگاه آزاد و دولتی

پس از اعلام نتایج انتخاب رشته داوطلبانی که واجد شرایط باشند به مصاحبه دکتری دانشگاه آزاد و دولتی دعوت می شوند و با توجه به اینکه سهم آزمون کتبی و مصاحبه دکتری در قبولی نهایی داوطلب هرکدام ۵۰ درصد است، اين آزمون مصاحبه است که تاثیر نهایی را در قبولی دارد.

مصاحبه دکتری
مصاحبه دکتری سراسری
مصاحبه دکترای دانشگاه آزاد
نکات مهم در مصاحبه دکتری
سوالات متداول مصاحبه دکتری
سوالات تخصصی مصاحبه دکتری
امتیازدهی مصاحبه بر چه اساسی است
چندتا مقاله برای مصاحبه لازم است
چه نکاتی را باید در روز مصاحبه رعایت کنیم

ما در این مقاله تمام نکات ارزشمندی که لازم است برای مصاحبه دکترا بدانید را بیان کرده ایم.

مصاحبه دکتری

مصاحبه دکتری دانشگاه آزاد و دولتی چگونه است؟

مصاحبه دکتری یک جلسه ۱۰ تا ۳۰ دقیقه ای می باشد که در آن داوطلب باید قابلیت¬ها و ظرفیت¬های علمی و شخصیتی خود را برای مصاحبه کنندگان به اجرا گذاشته و شایستگی خود را برای این مقطع نشان دهد.

مصاحبه دارای سه بخش عمده آزمون مصاحبه، بخش آموزشی و بخش پژوهشی است. آزمون علمي مصاحبه دکتری به صورت شفاهی و حضوری برگزار می شود و در این جلسه رزومه های داوطلب در دو بخش آموزشی و پژوهشی مورد داوری و بررسی قرار می گیرد.

بعضی از دانشگاه¬ها ممکن است برای برخی رشته ها با اعلام قبلی آزمون علمی را کتبی برگزار کنند. در این صورت منابع و مواد درسی از قبل به اطلاع داوطلب¬ها خواهد رسید.

  • در بخش آموزشي مواردی مانند معدل داوطلب در دو مقطع قبلی، محل تحصیل در دو مقطع قبلی و … بررسی می¬شوند.
  • در بخش پژوهشی تمام فعالیت¬ها و سوابق عملی و پژوهشی داوطلب از قبیل پایان¬نامه، مقالات، تالیفات، ترجمه¬ها و شرکت در سمینارهای داخلی و خارجی بررسی می¬شود.

داوطلب با آگاهی از این فرایند می¬تواند خود را برای حضور در جلسه مصاحبه آماده کند. داوطلب باید با تقویت رزومه خود ، آمادگی لازم را برای شرکت در جلسه مصاحبه به دست آورد.

برای تقویت رزومه به تهیه مقاله، تالیف کتاب، ترجمه و چاپ کتاب نیاز دارید که زمان نسبتاً زیادی می خواهد. داشتن سابقه تدریس در دانشگاه¬ها و مراکز آموزش عالی و ثبت اختراعات و شرکت در جلسات و همایش¬های داخلی و خارجی نیز از جمله مواردی است که می¬تواند به تقویت رزومه کمک کند.

عامل دیگری که می¬تواند در مصاحبه موثر باشد، عوامل روحی و روانی و رفتاری فرد در روز مصاحبه است. با توجه به اینکه نتیجه مصاحبه ۵۰ درصد قبولی فرد را شامل می¬شود یک دفاع خوب و با کیفیت می¬تواند زمینه ساز موفقیت فرد باشد.

 

مصاحبه دکتری سراسری

سازمان سنجش پس از اعلام نتایج انتخاب رشته دکتری اسامی داوطلبان واجد شرایط و لیست مدارک مورد نیاز را در سایت Sanjesh.org منتشر می¬کند و داوطلبان می¬توانند به این طریق از شرایط ثبت نام و شرکت در مصاحبه مطلع شوند.
مصاحبه به صورت جداگانه توسط دانشگاه برگزار می¬شود. داوطلبان می¬توانند به سایت دانشگاهی که در آن به مصاحبه دعوت شده¬اند مراجعه کرده و با خواندن اطلاعیه مربوطه، از زمان دقیق برگزاری جلسه مصاحبه اطلاع پیدا کنند.

مصاحبه دکتری دانشگاه آزاد و دولتی

مصاحبه دکتری دانشگاه آزاد

اسامی داوطلبانی که برای مصاحبه دکتری دانشگاه آزاد دعوت می‌شوند، از طریق سامانه سنجش و پذیرش دانشگاه آزاد اسلامی به نشانی Azmoon.org اعلام می‌گردد. مصاحبه دانشگاه آزاد به صورت استانی است. یعنی هر استان برای واحدهای خود یک مرکز را معرفی می‌کند. همچنین زمان مصاحبه برای واحدهای مختلف دانشگاه آزاد متفاوت است.

مصاحبه دکتری دانشگاه آزاد در پذیرش نهایی داوطلبان دکتری این دانشگاه تأثیر ۵۰ درصدی دارد. بنابراین داوطلبان دکتری دانشگاه آزاد اسلامی جهت پذیرش همانند داوطلبان سایر دانشگاه‌ها ملزم به شرکت در مصاحبه‌ دکتری خواهند بود.

داوطلبانی که به مصاحبه دکتری دانشگاه آزاد در رشته‌های مختلف دعوت شده¬اند، باید به‌منظور اعلام آمادگی جهت شرکت در مصاحبه نسبت به ثبت‌نام در سامانه اینترنتی مرکز سنجش و پذیرش دانشگاه آزاد اقدام نمایند.

هر یک از داوطلبان می‌توانند در بیش از یک کدرشته دعوت شوند و در گروه‌های مصاحبه حاضر شوند.

داوطلبان جهت ثبت نام و شرکت در مصاحبه لازم است هزینه پرداخت نمایند.

گروه‌های مصاحبه از اساتید در رشته‌های مختلف تشکیل شده است و هر یک از دعوت‌شدگان به مصاحبه براساس رشته‌های انتخابی خود توسط این اساتید گزینش می-شوند.

سوالات مصاحبه دکتری دانشگاه آزاد عبارت است از:

علایق پژوهشی شما در دوره دکتری چیست؟ قصد دارید برای رساله دکتری در چه زمینه‌ای کار کنید؟ پایان‌¬نامه کارشناسی ارشد شما در چه زمینه‌ای بوده است؟ چرا این موضوع را انتخاب کردید؟ در تحقیق خود از چه روشی استفاده کردید؟ چه نتایجی به دست آوردید؟

نکات مهم برای مصاحبه دکترا

نکات مهم در مصاحبه دکتری

۱- مدارک خود را از قبل آماده و مرتب کنید تا استرس ناشی از آن باعث از بین رفتن تمرکز شما نگردد.

۲- در جلسه مصاحبه اعتماد به ‌نفس داشته باشید و در پاسخ دادن به سؤالات عجله نکنید و برای هر سؤال اندکی تفکر کنید.

۳- به سؤالات جواب کوتاه دهید زیرا امکان دارد در حین توضیح دادن بیش‌ازحد، از منظور اصلی سؤال دور شده و دچار سردرگمی شوید. اگر پاسخ سؤالی را نمی‌دانستید یا جواب نادرستی به سؤالی دادید، اعتماد به نفستان را از دست ندهید زیرا عکس‌العمل شما در مقابل مصاحبه‌کنندگان می¬تواند تأثیر مستقیمی روی نمرات مصاحبه بگذارد.

۴- اگر پاسخ سؤالی را نمی‌دانید به راحتی بگویید که حضور ذهن ندارید، صداقت شما می‌تواند تأثیر مثبتی بر روی فرآیند مصاحبه داشته باشد.

۵- سعی کنید درباره مهارت¬هایتان صحبت کنید و اساتید را از مهارت‌هایتان آگاه سازید.

۶- در طول مصاحبه به همه‌ی افراد و اساتید حاضر در جلسه توجه کنید و ارتباط چشمی خود را با همه‌ی اساتید قطع نکنید و از زبان بدن به درستی استفاده کنید.

۷- ممکن است اساتید درباره موضوع پایان‌نامه از شما پرسش کنند و حتی پایان¬نامه شما را به چالش بکشند پس لازم است که بر کار تحقیقاتی خود تمرکز کافی را داشته باشید.

۸- احتمال دارد از شما بخواهند که در ارتباط با پایان‌نامه‌ی خود و حوزه‌ی کاریتان به مدت کوتاهی انگلیسی صحبت کنید یا از شما بخواهند مشخصات شخصی خود را به زبان انگلیسی توضیح دهید. بهتر است در هر یک از زمینه‌ها متن کوچکی را آماده کنید تا در صورت نیاز بازگو نمایید.

۹- منابع درسی خود را مرور کنید. ممکن است در مصاحبه دکتری از شما سوالات علمی و تخصصی پرسیده شود.

۱۰- داوطلب باید بتواند علاقه و انگیزه‌ خود را از تحصیل در مقطع دکتری تخصصی به صورت واضح و قابل ‌قبول توضیح دهد.

سوالات متداول در مصاحبه دکتری

سوالات مصاحبه دکتری

سوالات متداول در مصاحبه دکتری به طور کلی شامل پنج دسته است:

۱. سوالات تخصصی (شامل سوالات تخصصی هر رشته و یا سوالات روش تحقیق)
۲ .سوالات سنجش زبان انگلیسی در جلسه مصاحبه دکتری
۳. سوالات عمومی
۴. سوال در خصوص زمینه پژوهشی داوطلب ازجمله پژوهش‌های انجام‌شده مانند پایان‌نامه کارشناسی ارشد و مقالات و نیز موضوع مدنظر برای رساله دکتری
۵. سوالات مذهبی و عقیدتی

 

در مصاحبه دکتری چه سوالات تخصصی میپرسند؟

از داوطلب در زمینه رشته¬اش به طور اختصاصی پرسش می¬شود تا سطح علمی و میزان آگاهی داوطلب در آن رشته مشخص شود. همچنین درباره مقالات و طرح های پژوهشی داوطلبان نیز پرسش میکنند.

سوالات سنجش انگلیسی

  •  ارائه متن انگلیسی و روخوانی و ترجمه آن
  •  پرسیدن لغات تخصصی رشته موردنظر
  •  پرسش درباره چکیده پایان‌نامه ارشد
  •  پرسش درباره ایده پژوهشی مدنظر برای رساله دکتری
  •  مکالمه انگلیسی اساتید با داوطلب

سوالات عمومی

  •  معرفی داوطلب (شامل سن، دانشگاه‌های محل تحصیل مقاطع گذشته، عناوین علایق پژوهشی، رزومه پژوهشی و …)
  •  هدف از تحصیل در مقطع دکتری و اهداف داوطلب برای آینده
  •  وضعیت تأهل
  • وضعیت شغل و منبع درآمد
  •  وضعیت و محل سکونت
  •  اولویت‌های انتخاب رشته دکتری و دلایل انتخاب اولویت‌ها
  • انگیزه از ادامه تحصیل، اهداف علمی و شغلی آینده

سوالات در خصوص زمینه پژوهش

سوال از پایان نامه کارشناسی ارشد از متداول ترین سوالات مصاحبه دکتری است.موضوعات کلی سوالات پایان نامه ارشد به شرح زیر است:

  •  دلیل انتخاب موضوع پایان نامه کارشناسی ارشد
  •  روش تحقیق پایان نامه و نتیجه به دست آمده
  •  منابع استفاده شده در پایان¬نامه
  •  متخصصین و پژوهشگرانی که در این زمینه کار کرده‌اند

سوالات مذهبی و عقیدتی

ممکن است در رابطه با مسائل سیاسی روز و موضوعات مذهبی نیز سؤالاتی مطرح گردد. بنابراین آمادگی نسبی برای پاسخگویی به این نوع سؤال‌ها نیز لازم است.

سوالات مصاحبه دکتری

امتیازدهی مصاحبه

نحوه امتیازدهی در دانشگاه¬های مختلف متفاوت بوده و براساس معیارهای خود دانشگاه است.

نحوه امتیازدهی در مصاحبه های دکتری به این صورت است که ۴۰ درصد امتیاز به سوابق پژوهشی و آموزشی دانشجو و ۶۰ درصد از نمره به مصاحبه دکتری تعلق دارد. به طور کلی مواردی که در مصاحبه دکتری برای داوطلب امتیازآور است به شرح زیر می باشد:

  •  نمره معدل و پایان‌نامه
  •  کیفیت دانشگاه‌های محل تحصیل مقاطع قبلی
  •  کارهای تحقیقاتی و پژوهشی شامل تالیف و ترجمه کتاب، تدوین انواع مقالات علمی (کنفرانسی و ژورنالی) و مشارکت در طرح‌های پژوهشی
  •  سوابق تدریس دانشگاهی
  •  نمره مدرک زبان
  •  نمره‌ کتبی آزمون دکتری

توجه داشته باشید که باید از همه‌ی کارها و فعالیت‌هایی که داشته‌اید (تدریس، مقاله، ترجمه، …) فهرستی تهیه و برای آن¬ها تأییدیه‌ها و گواهی‌های لازم را فراهم کنید تا برای مصاحبه دکتری ارائه نمایید؛ زیرا در غیر این صورت احتمالاً امتیازی به شما تعلق نخواهد گرفت.

 

برای مصاحبه دکتری چند مقاله لازم است

مقالاتی که داوطلبان می¬توانند در جلسه مصاحبه ارائه دهند شامل:

  •  مقالات علمی- پژوهشی (داخلی و خارجی) مرتبط با رشته تحصیلی (ISI)
  • مقالات علمی- ترویجی مرتبط با رشته تحصیلی
  • مقالات چاپ ‎شده در کنفرانس‎های معتبر (داخلی یا خارجی)
  •  تألیف یا ترجمه کتاب مرتبط با رشته تحصیلی

 

نکات مهم روز نتایج مصاحبه دکتری

  •  برای روز مصاحبه لباس آراسته به تن داشته باشید و از بردن لوازم اضافی همراه خود خودداری کنید. مدارک مورد نیاز خود را از قبل آماده کرده و از هرکدام یک کپی داشته باشید.
  •  در روز مصاحبه حتماً قبل از موعد مقرر در محل حاضر شوید. در مورد اساتیدی که قرار است در روز مصاحبه از شما سوال کنند اطلاعات داشته باشید در این صورت از نوع سوالات نیز مطلع خواهید شد.
  • خود را برای سوالات زبان انگلیسی آماده کنید و نحوه معرفی خود و روخوانی از چند پارگراف و لغات مهم را تمرین کنید.
  •  سعی کنید جواب سوال¬هایتان کوتاه، مختصر و مفید باشد از جواب¬های طولانی و اغراق-آمیز خودداری کنید.
  •  اعتماد به نفستان را حفظ کنید و نقاط قوت و مهارت¬هایتان را به داوران نشان دهید.
  •  فرصت حضور را از دست ندهید حتی اگر هیچ چیز برای ارائه در جلسه مصاحبه نداشته باشید با حضور در جلسه تجربه کسب می¬کنید و با سوالات آشنا می¬شوید و برای سال¬های آینده آماده می¬شوید.
مشاوره تحصیلی
4 Comments
  1. با سلام و احترام

  2. سلام میخواستم بدونم بعد از مصاحبه نحوه قبولی چگونه است؟ مثلا فرض کنید من برای سه دانشگاه مصاحبه میرم و مصاحبه هرسه دانشگاه هم قبول میشم. حالا چطور مشخص میشه من برای ادامه تحصیل کدوم دانشگاه باید برم؟ یعنی معیار انتخاب توسط سازمان سنجش چطوریه؟

    • دکتر سید احمد هاشمی 2 خرداد, 1402 در 11:53 ق.ظ پاسخ

      بر اساس اولویت انتخاب می شید
      مثلا اگر اولویت یک شما تهران باشد اولویت دوم اصفهان و اولویت سوم شیراز در نتیجه اگر در همه مصاحبه ها هم امتیاز لازم را بیاورید اولین اولویتی که امتیاز لازم رو کسب کرده باشید به عنوان محل قبولی شما توسط ساطمان سنجش اعلام می شه و مابقی مورد محاسبه قرار نمی گیره

  3. سلام
    ببخشید چرا در هنگام مصاحبه دکترا
    این سوال از مصاحبه شونده پرسیده میشه که کدوم دانشگاهها دعوت به مصاحبه شده است؟

پاسخ دادن

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *