24 اردیبهشت, 1400

مشاوره بیماری ام اس

شاید به تازگی متوجه شدی که دچار بیماری ام اس هستی و شوکه شدی. انگیزه و امید به زندگیتو از دست دادی. یا شایدم استرس گرفتی و نمی دونی چکار کنی!ذهنت پر از سواله که آیا شغل مناسب برای بیماری ام اس هست یا نه؟ بهتره از همون ابتدا برای گرفتن مشاوره بیماری ام اس اقدام کنی و دلنگرانی هاتو با یه روانشناس خوب در میون بزاری.

اگر درگیر ام اس هستی باید بدونی که با چه تغییراتی در آینده روبرو میشی؟ چه علائمی رو تجربه خواهی کرد ؟ از چه راه هایی می تونی برای بهبود وضعیت روحیت استفاده کنی؟چه شغلی برات مناسبه و …
پس این مقاله رو تا تهش بخون که بهت کمک می کنه.

شغل مناسب برای بیماران ام اس

شغل مناسب برای بیماران ام اس

اینکه بیماری ام اس چقدر بر زندگی کاری شما تاثیر میگذارد به نوع علائمی که از این بیماری تجربه می کنید و نوع کارتان بستگی دارد.علائم شما ممکن است نوسان داشته باشد و به همین جهت روی زندگی کاری شما اثر بگذارد.بنابراین خیلی مهم است که کاری را برای خودتان انتخاب کنید که با شرایطتان سازگار باشد.

وقتی افراد متوجه بیماری ام اس می شوند سریع ذهنشان به این سمت می رود که دیگر نمی توانم سرکار بروم یا شغل خوبی پیدا کنم.به اندازه افراد سالم و توانمند موقعیت کاری برای من نیست و …در صورتیکه اصلا اهمیتی ندارد که شما ام اس دارید چرا که قطعا یک کاری هست که از ان لذت ببرید پس می توانید بدنبال چیزی که دوست دارید بروید تا هم برایتان تفریح و سرگرمی باشد و هم از آن پول در بیاورید.

برخی از بیماران ام اس سریع کار را ترک می کنند در صورتیکه این اقدام عزت نفس شما را کاهش داده و باعث افسردگی و شاید مشکلات مالی تان بشود.بجای ترک کار بهتر است که شرایط کاری مناسب را برای خودتان فراهم کنید.مثلا کارهای پاره وقت که شما را کمتر خسته کند.کار کردن از منزل می تواند گزینه خیلی خوبی برای شما باشد مثل کارهای کامپیوتری (نرم افزار) و… البته بهتر است کارفرمای خود را هم در مورد بیماری تان آگاه کنید تا پشتیبانی های لازم را انجام دهند.فقط در نظر داشته باشید که از کارهایی که استرس زا هستند دوری کنید اما هرگز از کار کردن دست نکشد چرا که در بهبود روحیه شما بشدت تاثیر گذار است.

قبل از اینکه به جستجوی کار مناسب برای خود بپردازید باید علائمی که برایتان چالش ایجاد می کند را شناسایی کنید.مثلا برای کسانی که خیلی نمی توانند فعالیت فیزیکی داشته باشند، زود خسته می شوند، انجام دادن سریع کارها برایشان سخت است و …. باید کاری مناسب در نظر گرفته شود.

خب کارهایی که برای بیماران مبتلا به ام اس مناسب است بطور کلی به دسته های زیر تقسیم می شود:

کار انلاین

امروزه اکثر کارها بصورت آنلاین انجام میشود مخصوصا با شیوع بیماری کویید۱۹ خیلی از کارها از منزل انجام می شود و افراد تمایلی به رفتن به محل کار ندارند.این بیماری باعث شد تا کسب و کارهای انلاین رونق بگیرد.بنابراین اولین گزینه برای ام اسی ها کسب و کار آنلاین است.نویسندگی و تولید محتوا، منشی تلفنی، مشاوره، ادمین شبکه های اجتماعی و … میتواند برایتان خوب باشد.

کار در کتابخانه یا کتاب فروشی

کتابخانه و کتاب فروشی ها مکان های ساکت و آرامی هستند و خیلی نیاز به جنب و جوش و پاسخگویی سریع ندارند.مخصوصا اگر عاشق مطالعه باشید این شغل برایتان مناسب است.

انجام کار موردعلاقه

شغل مناسب برای بیماران ام اس می تواند هرچیزی باشد که به آن عشق میورزند.از آنجاییکه علاقه نقش مهمی در روحیه و حال خوب بیماران ام اس دارد پیشنهاد می کنیم شغلی را دنبال کنید که در درجه اول به آن علاقه دارید و از ان لذت میبرید.امروزه کارهای هنری هم می توانند لذتبخش باشند هم درآمدزا.از طرفی هم می توانید در منزل آنرا انجام دهید.پس می تواند شغل مناسبی برای این اشخاص باشد.اگر فردی هستید که از بافندگی، عکاسی، نقاشی و کارهای هنری دیگر لدت می برید می توانید با یک تیر دو نشان بزنید هم کار مورد علاقه تان را بکنید و هم پول بسازید.کافیست یک سایت یا پیج ایسنتاگرام بزنید و هنرتان را به نمایش بگذارید.

هدف از مشاوره بیماری ام اس چیست؟

یکی از علائم شایع در بیماران مبتلا به ام اس، افسردگی و اضطراب است که شواهد نشان می دهد در بیشتر مواقع این وضعیت روانی توسط بیمار نادیده گرفته می شود.در حالیکه روش های درمانی خوبی مثل روان درمانی در جلسات مشاوره بیماری ام اس بکار گرفته می شود.

اگر نمی دانید روان درمانی چیست و روان درمانگر چه کاری انجام می دهد به صفحه روان درمانی چیست مراجعه فرمایید

مطالعات روانشناسی بیماری ام اس نشان داده است که این بیماری نه تنها روی خود فرد بلکه بر اعضای خانواده او هم تاثیر روانی منفی می گذارد.شریک های زندگی این افراد با چالش های عاطفی متفاوت از تحمل مسئولیت مراقبت از فرد تا پذیرش تغییرات در روابط جنسی روبرو هستند.

اما بسیاری از بیماران هم با آگاهی، از خدمات مشاوره بیماری ام اس و استراتژی های مقابله ای مثبت برای بهبود وضعیت روانی خود و عزیزانشان استفاده می کنند و یاد می گیرند که چطور با وجود بیماری خوشحال بوده و زندگی عادی ای داشته باشند.

روانشناسی مشاوره با بیماران ام اس

رویکردهای موثر در روانشناسی بیماران ام اس

Ms بدلیل فرآیند نوروپاتولوژیک، با علائم متعددی همراه است که بر سلامت جسمی، اجتماعی، شغلی و روانی بیماران اثر می گذارد. در روانشناسی بیماران ام اس، از رویکرد CBT ، رواندرمانی مدیریت استرس، دارو درمانی و … برای مشاوره با بیماران ام اس استفاده می شود.

روش های درمانی شما را ترغیب می کند تا با بیماری ام اس خود کنار بیایید و احساسات منفی را از خود دور کنید. درمان های روانشناختی کمک می کند تا علائمی مثل درد مزمن، مدیریت وزن واختلالات جنسی در بیماران مبتلا به ام اس بهبود پیدا کند.

روانشناس بالینی درمانگری است که شما را از تاثیرات ام اس بر فرآیند های فکری، حافظه، تمرکز، خلق و خو و رفتارتان آگاه می کند.

 

روانشناسی بیماری ام اس

تغییرات شخصیتی و رفتاری از نظر روانشناسی بیماری ام اس

ام اس علائم متفاوتی دارد که برخی از آنها کوتاه مدت و برخی طولانی هستند.علائم ممکن است بیاید و برود و پایدار نباشد و در برخی موارد آنقدر خفیف است که فقط خود بیمار می داند و کسی از آن با خبر نمی شود.از دیدگاه روانشناسی بیماری ام اس، طبیعی است که فردی که متوجه بیماری می شود دچار حالات دمدمی مزاجی، اضطراب و ناراحتی شود.گروه دیگری از علائم وجود دارد که بندرت مورد بحث قرار می گیرد.این علامت ها شامل تغییرات شخصیتی و عوض شدن نوع رفتار افراد است.اما این موارد برای همه پیش نمی آید.

پذیرش MS و کنار آمدن با تغییراتی که ایجاد می کند کار کمی نیست به همین دلیل مشاوره برای بیماران ام اس الزامی است.

 

مشاوره با بیماران ام اس

مشاوره با بیماران ام اس و دستاوردهای آن

در جلسات مشاوره با بیماران ام اس شایع ترین تغییرات رفتاری که دیده می شود شامل موارد زیر است:

افسردگی

افسردگی در بیماران مبتلا به ام اس نسبت به سایر بیماری ها بیشتر دیده شده است. که ممکن است یک واکنش به تغییر وضعیت زندگی فرد باشد.این افراد بدلیل داشتن بیماری پیشرونده ممکن است نگران ، عصبانی و بدحال باشند.آنها ممکن است عشق خود را به زندگی از دست بدهند خود را سرزنش کنند ، احساس کنند گناهکارند و افکار خودکشی در سر بپرورانند. آنها احتمالاً از خستگی و عدم علاقه به چیزها رنج می برند افراد افسرده اغلب خوب نمی خوابند و زود عصبانی می شوند.

 

افسردگی پنهان

برخی از افراد ممکن است سرحال و شاد بنظر برسند اما وقتی در جلسات مشاوره بیماری ام اس با آنها صحبت می شود اعتراف می کنند که افسرده هستند.

 

سرخوشی یا شادی غیر واقعی

سرخوشی یک شرایط روحی است که در آن فرد بیش از حد خوشبین و شاد است.غالبا این افراد نسبت به وضعیت خود آگاه و واقع بین نیستند.مشکلات شناختی مثل اختلال در حافظه، توجه، فکر و … معمولا زمینه ساز سرخوشی هستند.

 

ناتوانی یا نوسان عاطفی (وقتی احساسات مرتبا تغییر میکند)

نوسان احساسی یعنی فرد ممکن است در وضعیت های شاد و غم انگیز، براحتی گریه کند.یا بطور اغراق آمیز از چیزی بیش از حد عصبانی بشود .این احساسات در قالب گریه، خشم، خنده و هر چیز دیگری بروز داده می شود.

 

احساسات مبهم و ضعیف

احساسات در بیماران ام اس به مرور کمرنگ، ضعیف و خنثی می شود.این افراد عکس العمل های مناسبی به غم و شادی ندارند و نمی توانند احساسات را بطور واقعی تجربه کنند.

 

خنده کنترل نشده یا گریه بی دلیل

آنها بطور ناخواسته و کاملا نامتناسب با وضعیت روحی و روانی شان شروع به گریه یا خنده می کنند و ای افراد علی رغم خجالت زیاد نمی توانند رفتار خود را کنترل کنند.

البته برخی از داروهایی که برای ام اس تجویز می شود هم ممکن است باعث تغییرات خلقی یا رفتارهای موقتی در بیمار گردد.

 

مشاوره برای بیماران ام اس

۵ روش موثر بهبود رفتار در مشاوره با بیماران ام اس

محیط جدید
تغییر محیط زندگی به بیمار ام اس کمک می کند تا وضعیت عاطفی خود را بهبود ببخشد.نمونه های زیادی وجود دارد که فرد بعد از اینکه متوجه بیماری خود می شود، تصمیم می گیرد زندگی خود را از ریشه تغییر دهد و در یک مکان کاملا جدید زندگی کند که این کار نقش زیادی در بهبود وضعیت عاطفی فرد داشته است.

مشاوره بیماری ام اس
گرفتن مشاوره برای بیماران ام اس بسیار حیاتی است چراکه در آن بیمار یاد میگیرد که چگونه تغییرات خلقی خود را بخوبی مدیریت کند.

ارتباط با دوستان مناسب
رفت و آمد و ارتباط با افراد مثبت اندیش و شاد تاثیر خوبی روی بیمار می گذارد.اینکه یک دوستی داشته باشید که بدون قضاوت کردن به حرفهای شما گوش دهد و از شما با مهربانی حمایت کند بسیار عالی است.

استفاده از روش های درمانی مکمل
برخی افراد برای كمك به بیماری ام اس خود درمانهای مكمل و جایگزین را امتحان می كنندکه شامل آموزش ذهن آگاهی ، مکمل های گیاهی و غذایی و تکنیک های تسکین استرس مانند یوگا است. پیلاتس و یوگا باید بخشی از برنامه روزانه شما باشند.

روی چیزهای مثبت فوکوس کنید
اگر توجه تان را روی نکات مثبت هر اتفاق بگذارید ، سلامت عاطفی و جسمی شما بهتر خواهد شد.مطالعات نشان داده است درمان هایی که باعث بهبود خلق و خو ، افکار و رفتارهای بیماران ام اس می شوند روی کاهش درد و خستگی آنها اثر مثبت می گذارد و کیفیت زندگی شان را بالا می برد.

 

درمان بیماری ام اس چیست؟

هیچ درمان قطعی برای بیماری مولتیپل اسکلروزیس وجود ندارد. درمان بیماری ام اس به صورتی است که تعداد حملات را کاهش داده، پیشرفت بیماری را کند کرده و علائم بیماری را مدیریت می کند. برخی از افراد علائم خفیفی دارند که اصلا نیازی به درمان ندارد.

فیزیوتراپی می تواند قدرت عضلات را تقویت کند و برخی از علائم ام اس را کاهش دهد.معمولا برای این بیماران داروهایی برای شل کردن عضلات، کاهش خستگی، افزایش سرعت راه رفتن و یکسری دارو هم برای بهبود افسردگی ، مشکل بیخوابی و اختلالات جنسی تجویز می شود.

ام اس و افسردگی

ام اس و افسردگی

متسفانه یکسری دیدگاه و خرافات در مورد ام اس و افسردگی وجود  دارد که ما آنها را در ادامه بیان می کنیم:

  • هر کسی که ام اس بگیرد باید منتظر افسردگی باشد: حقیقت این است که هرفرد مبتلا به ام اس توانایی سازگار شدن در مواجهه با سختی و بیماری را دارد در واقع به این حالت تاب آوری می گویند.تاب آوری به فرد کمک م یکند که با استرس کنار بیاید و جلوی افسردگی را بگیرد.در نظر داشته باشید که فقط ۵۰ درصد از مبتلایان به ام اس به افسردگی مبتلا می شوند.
  • افراد مبتلا به ام اس همیشه مثل افسرده ها بنظر میرسند:حقیقت این است که تصورات و فرضیات ما از افسردگی با افسردگی که بر اثر ام اس ایجاد می شود متفاوت است.گاهی افسردگی برای یک فرد مبتلا به ام اس می تواند حساس شدن، عصبانیت، عدم اطمینان به آینده و یا خستگی و عدم تمرکز باشد.

ایا افسردگی باعث ام اس میشود

ایا افسردگی باعث ام اس میشود

اینکه ایا افسردگی باعث ام اس میشود هنوز مشخص نیست اما استرس در بروز ام اس نقش دارد و از طرف دیگر خود ام اس می تواند باعث بروز افسردگی در بیماران بشود.

ترشح بیش از حد هورمون استرس بصورت طولانی مدت روی سیستم ایمنی بدن تأثیر می گذارد و ممکن است با ام اس رابطه مستقیم داشته باشد.

تحقیقات نشان داده  ترو ماهای دوران کودکی و رویدادهای استرس زای زندگی می تواند در بروز بیماری ام اس نقش داشته باشد.

نتایج یک مطالعه ای که در سال ۲۰۲۰ انجام شد حاکی از آن است که رویدادهای استرس زا در بزرگسالی، مانند از دست دادن یکی از عزیزان، طلاق و …با افزایش احتمال ابتلای فرد به ام اس مرتبط است.

همچنین آسیب های دوران کودکی مثل آزار جنسی، جسمی و عاطفی خطر مبتلا شدن به ام اس را در زنان سنین بزرگسالی بالا می برد.

نتیجه یک مطالعه روی زنان در سالهای گذشته می گوید از میان زنانی که دچار MS شده اند ، تقریباً از هر ۴ نفر یک نفر در دوران کودکی مورد آزار و اذیت قرار گرفته است.

زنانی که آزار جنسی دیده اند به میزان ۶۵%، کسانی که مورد سوء استفاده عاطفی قرار گرفته اند ۴۰% و افرادیکه در معرض سوء استفاده فیزیکی بوده اند ۳۱% احتمال دارد به ام اس مبتلا شوند.

با بیماران ام اس چگونه رفتار کنیم

با بیماران ام اس چگونه رفتار کنیم

یکی از دغدغه ها و سوالات خانواده ها این است که با بیماران ام اس چگونه رفتار کنیم؟

نکته اول باید انعطاف پذیر باشید چون بیماران ام اس یک روز خوب هستند یک روز بد.یعنی نوشان دارند و خیلی مهم است که سریع بفهمید چطور رفتار کنید.مسلما با گذر زمان این بیماران به کمک و مراقبت بیشتری نیاز دارند.

علیرغم اینکه این افراد بیمار هستند و زندگی شان تغییر کرده باید با آنها مثل همیشه رفتار کنید.هیچکسی دوست ندارد مثل یک فرد ناتوان با او رفتار شود.بنابراین همیشه مستقل بودن، قدرتمند بودن و توان مراقبت کردن از خودشان را به آنها یاد آوری کنید که انرژی بگیرند.

به این افراد پیشنهاد کمک بدهید اما نه طوری که خودشان را ناتوان حس کنند.بگویید اگر دوست داری امروز برای کمک کردن در نظافت منزل بیایم.یا اگر مایلی به پیاده روی برویم.اینطوری پیشنهاد داده اید و فرد احساس بدی نمیگیرد.

بیمار را به ورزش و لایف استایل سالم تشویق کنید.آنها نباید فکر کنند که زندگی برایشان تمام شده و خودشان را رها کنند.بلکه بایستی به تغذیه و بدنشان توجه نمایند.خوردن غذاهای کم چرب و سرشار از ویتامین و فیبر برای کل روز به بیماران ام اس انرژی لازم را می دهد.

 

مشاوره آنلاین
4 Comments
  1. سلام . من بعد از اینکه شکست عشقی خوردم ام اس گرفتم شاید خنده دار باشه اما اون موقع سنم ‌‌کم بود و خیلی درگیر نقشم شده بودم افت شدید تحصیلی فشار افت تحصیلی احساس وابستگی و علاقه ای ک داشتم باعث شد من ام اس بگیرم …

    • من هم دقیقا همین بودم واااای بر من و خانواده من.
      مجدد خوب بودم‌ تا ده سال بعد که درگیر شرایط اون سال شدم و عدم حمایت و سرزنشهای زیاد خانواده و دیگه اینبار راه رفتن و…. ای کاش خودمون اینقدر پذیرای مشکلات نبودیم.. فقط ای کاش از پا نیفتم و درمان جدید برای همه ابداع بشه

  2. سلام
    من هیچ استرس یا موقعیت سختی رو تجربه نکرده بودم، زندگی من کاملا کاملا نرمال و مثل دوتا خواهر دیگم بود ولی من در سن ۱۶ سالگی دچار اولین حمله ام اسم شدم.

    • سلام دوست عزیز ممنون میشم درباره اولین حمله ای که بهتون دست داد بگید…
      من هم فکر کنم دچارش شدم هنوز تایید نشده
      من دو سال پیش سرگیجه ی شدید،خیلی شدید و تهوع و استفراغ و سر شدن تمام بدنم
      ولی بعد دو ساعت بهتر شدم
      بعد یک سال بعد با همین علائم و سفت شدن گردن برگشت
      و الان همچنان بعد هشت ماه سرگیجه دارم
      و …

پاسخ دادن

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *