8 فروردین, 1400

روانشناسی اجتماعی

براتون پیش اومده که توی خیابون، مترو، مکان های عمومی و خصوصی و ….با رفتارهای زننده و غیر عادی مواجه بشین؟ و برعکس تا بحال چقدر برخوردها و رفتارهای خوب از سمت آدمای دیگه دیدین؟

یه وقتایی آدما با یه تنه ی ناخواسته که بهشون میخوره از کوره در میرن و ممکنه حرف بدی به طرف مقابل بزنن.بعضی موقع ها هم یه کارایی و از یسری افراد میبینیم که با خودمون میگیم چقدر طرف خوش برخورد و باشعوره، و خوشحال میشیم که هنوز هم همچین آدمایی هستن.

شاید ندونین، اما نوع رفتارهایی که انسان ها با همدیگه دارن برمیگرده به موضوع روانشناسی اجتماعی.چیزی که امروزه خیلی به کار همه مون میاد و باید خیلی بهش اهمیت بدیم.بنظر شما شخصیت اجتماعی چیست؟چرا رفتار یکی از ماها میتونه روی کل جامعه اثر بزاره؟ ادامه مقاله رو بخون تا در این مورد بیشتر بدونی.

روانشناسی اجتماعی چیست؟

روانشناسی اجتماعی چیست ؟

انسان ها در هر گروه و اقلیتی که زندگی کنند تحت تاثیر آن محیط قرار می گیرند . روانشناسی اجتماعی بررسی می کند که رفتاروعملکرد انسان ها تحت تاثیرچه عواملی است. در واقع این شاخه روانشناسی به مطالعه ی رفتار،عملکرد و واکنش های متقابل افراد در شرایط های مختلف می پردازد .

اگر علاقه مند به شناخت روابط انسانی و بهبود آن در محیط کار هستید حتما مقاله روانشناسی صنعتی و سازمانی را مطالعه نمایید.

در این روانشناسی به این سوال جواب داده می شود که رفتار و حضور یک فرد چگونه روی برخورد افراد و گروه های دیگرتاثیر می گذارد . همچنین به ما کمک می کند که متوجه بشویم دلیل عکس العملی که در موقعیت های مختلف به دیگران بروز می دهیم چیست و چطور باید اونها رو درست کنیم.

بنابراین اگر نمی دونین تو جاهای متفاوت، با آدمای مختلف چجوری ارتباط بگیرین یا یه جاهایی رفتارهایی ازتون سر زده که بعدا خودتون و بخاطرش سرزنش کردید و دچار سردرگمی شدین خب بهتره یک مقدار اطلاعاتتون و در مورد روانشناسی در شاخه اجتماعی بالا ببرید تا با بررسی علمی علل رفتارتون، بتونین اون رو اصلاح کنین.

روانشناسی اجتماعی بر ۳ حوزه متمرکز است:

تفکر اجتماعی، تاثیر اجتماعی، رفتار اجتماعی

این ۳ حوزه با هم تداخل دارند و زمانی بر زندگی ما تاثیر میگذارند که با هم ترکیب شده باشند.

  • تفکر اجتماعی شامل موضوعاتی از این قبیل است که ما چگونه خودمان را تعریف می کنیم و چطور در مورد مردم دنیا فکر می کنیم.
  • در  تاثیرات اجتماعی با سوالاتی در خصوص انطباق، تبعیض و متقاعد سازی و ترغیب مواجه هستیم.
  • رفتار اجتماعی در مورد کمک، رفتارهای پرخاشگرایانه ، و روابط عاشقانه است.

روانشناسی اجتماعی کاربردی و پایه به چه مسائلی می پردازند؟

روان شناسی اجتماعی را می توانیم به دو بخش روانشناسی کاربردی و پایه تقسیم بندی کنیم.
روان شناسی اجتماعی پایه
روان شناسی اجتماعی پایه فرایندهای ساده ذهن انسان مانند توجه، تمرکز، حافظه، زبان، یادگیری و … را مورد بررسی و مطالعه قرار می دهد .

روانشناسی اجتماعی کاربردی
روانشناسی اجتماعی کاربردی بیشترروی فرایند حل مسئله تمرکز می کند و به بررسی این موضوع میپردازد که انسان ها به چه شیوه ای باید مسائل خودشان را حل کنند .
روانشناسی اجتماعی

روانشناسی اجتماعی در چه حوزه هایی فعالیت می کند؟

  • تاثیرات جامعه بر افراد از طریق اجتماعی شدن
    فرد با حضور در جامعه و طی برقراری ارتباط با افراد مختلف یک سری موارد را به عنوان رفتار در خود ثبت می کند که این رفتارها بسته به همان جامعه ای که در آن رشد کرده ایم می تواند دارای جنبه های مثبت یا منفی باشد .
  • تاثیرات فرد بر جامعه از طریق عامل رهبری
    انسان ها از طریق ارتباطات گسترده ایی که دارند، می توانند برجامعه خود تاثیر خوب یا بد بگذارند و باعث رشد یا پسرفت جامعه خود شوند .
  • بررسی اثر متقابل رفتار افراد روی یکدیگر
    افراد در برخورد با یکدیگر می توانند تاثیرات دو طرفه بر رفتارها و عکس العمل های هم داشته باشند.

همچنین روانشناسان اجتماعی، عوامل و موضلاتی که در جامعه رایج هست را هم مورد بررسی قرار می دهند. عواملی مانند استرس ، اضطراب و …. تا پی ببرند که این عوامل چقدر از اجتماع نشات گرفته است.

 

در روانشناسی اجتماعی شخصیت تاثیرگذارتر است یا محیط؟

رفتار تحت تاثیر شخصیت و محیط است. وقتی شخصیت خود را توصیف می کنید ، چه ویژگی هایی به ذهن شما می رسد؟ آیا خجالتی ، تابع جمع و اهل همکاری گروهی هستید؟ یا برون گرا ، استدلالی و رقابتی هستید؟ شخصیت شما می تواند بصورت احتمالی به ما بگوید که در موقعیت های مختلف چگونه رفتار می کنید.

روانشناسی اجتماعی

اگر تمایل دارید زیاد صحبت کنید و از اینکه دیگران به شما توجه کنند لذت می برید ، احتمالاً این الگو در بسیاری از زمینه های زندگی شما وجود دارد. اما آیا شخصیت شما در هر شرایطی رفتار شما را تعیین می کند؟ خیر ، بسیاری از رفتارهای انسان توسط انتظارات خاص اجتماعی در مورد موقعیت یا محیط اداره می شود. حتی افرادی که پرانرژی هستند و بلند صحبت می کنند هم مجبورند در برخی محیط ها سکوت کنند. به عنوان مثال ، سکوت و سکون یک هنجار اجتماعی در بسیاری از مراسم مذهبی است . بنابراین افراد پر سر و صدا رفتار خود را با آن هنجار تغییر می دهند ، حتی اگر به آن اعتقاد نداشته باشند.

رشته روانشناسی اجتماعی چیست؟

رشته روانشناسی اجتماعی به مطالعه رابطه پویا بین افراد و آدماهای اطراف او می پردازد.هر کدوم از ما ویژگی های فردی متفاوتی داریم که شامل خصیصه های شخصیتی، خواسته ها، انگیزه ها، و عواطف است که تاثیر بسزایی در رفتار اجتماعی ما دارد.
اما رفتار هر فرد عمیقا تحت تاثیر وضعیت اجتماعی هم هست.آدم هایی که هر روز با آنها در ارتباطیم که شامل دوستان، خانواده، همکلاسی ها، گروه های مذهبی و … می شوند.

افرادی که در تلویزیون می بینیم، در موردشان می خوانیم یا بصورت آنلاین باهاشون در تماسیم.و حتی افرادی که در مورد آنها فکر می کنیم و در خیال و تصورات ما هستند همه و همه روی رفتارهایمان تاثیر می گذارند.

روانشناسان اجتماعی معتقدند که رفتار فرد هم بوسیله موقعیت اجتماعی و هم از طریق ویژگی های شخص تعیین می شود.اونها بر این باورند که اوضاع جامعه، تاثیر بیشتری روی رفتار انسان دارد تا خصوصیات فردی .

رشته روانشناسی اجتماعی بسرعت در حال رشد است و خیلی می تواند روی طرز تفکر ما در مورد رفتار دیگران اثر بگذارد. روزنامه ها، مجلات و سایت ها هر روز مطالب جدیدی در حوزه روانشناسی ارائه می کنند که این نتایج می تواند بر روی بسیاری از تصمیم گیری هایی که در زمینه های مختلف اجتماعی می شود اثربخش باشد.

کتاب روانشناسی اجتماعی یوسف کریمی

دانش روانشناسی اجتماعی زمانی شروع شد که یکسری از دانشمندان برای اولین بار افکار، احساسات و رفتار انسان را مورد بررسی قرار دادند.اولین آزمایشاتی که انجام شد در مورد رفتار گروهی بود. به مرور کتاب های درسی در این شاخه از روانشناسی منتشر شدند که یکی از کتابهای خوبی که در این حوزه چاپ شده، کتاب روانشناسی اجتماعی یوسف کریمی است که خیلی از دانشجویان بدنبال آن هستند.

به بیان ساده می توان گفت انسان ها در شرایط و موقعیت های مختلف رفتارهایی را از خود نشان می دهند که دلایل گوناگونی دارد . اینکه چگونه ممکن است دو فرد در زمان و مکان یکسان رفتارهای متفاوتی ازخود بروز دهند مساله ای است که هم به جامعه ای که در آن زندگی می کنیم و هم به خصوصیات شخصیتی ما مربوط است.
شخصیت اجتماعی چیست؟

شخصیت اجتماعی چیست؟

تعریف شخصیت اجتماعی چیست؟ تیپ شخصیتی اجتماعی یا یاور یکی از ۶ تیپ شخصیتی هالند است.افرادی که شخصیت اجتماعی دارند دوستدار تعامل با دیگران هستند آنها از صحبت کردن، همراهی و برقراری صمیمیت با مردم لذت می برند.تیپ شخصیتی اجتماعی معمولا جذب مشاغلی می شود که با مردم و افراد مختلف سروکار داشته باشد.آنها رهبرانی فداکار، مسئولیت پذیر، صمیمی، برون گرا و همدل هستند که برای همکاری با دیگران ارزش قائلند و از کمک به مردم خوشحال می شوند.

شخصیت اجتماعی در توصیف هر رویدادی دقت می کند یعنی برای بیان هرچیزی یک منبع درست معرفی می کند.او دوست دارد خبرهای خوب را به دیگران منتقل کند.سعی می کند دیگران را دوست بدارد و به افزایش اعتماد به نفس انها کمک کند.این شخصیت دوست ندارد احساسات مردم را جریحه دار کند.

فردی که شخصیت اجتماعی دارد از تغییر کردن نمی ترسد و برای بهتر انجام دادن کارهایش حاضر است که تغییر کند.این شخصیت ها معمولا اهداف درستی را انتخاب می کنند و هر پروژه ای را تا آخر ادامه می دهند.او مسئولیت اشتباهاتش را می پذیرد.

افرادی که با شخصیت اجتماعی دوست یا همکار هستند معمولا افراد شاد، هدفدار و مثبت اندیشی هستند.

رفتار اجتماعی چیست

رفتار اجتماعی چیست

رفتار اجتماعی چیست؟ ما برای تعامل با دیگران ساخته شده ایم. رفتار اجتماعی به معنای تعاملاتی است که بین افراد مختلف رخ می دهد. این رفتارها شامل رفتار پرخاشگرانه، متقابل، همکاری، نوع دوستانه و والدین و …می باشند. وقتی افراد به طور مکرر با یکدیگر تعامل می کنند، روابط اجتماعی ایجاد می شود. این روابط می تواند در میان غریبه ها، خویشاوندان، اعضای هم جنس یا جنس مخالف و اعضای نسل های مشابه یا متفاوت شکل بگیرد. نحوه درک ما از اشیاء، کلمات، احساسات و نشانه های اجتماعی بستگی به این دارد که در کجا با آنها روبرو می شویم و چگونه تربیت شده ایم.

فرهنگ و سنت نقش مهمی در نحوه واکنش افرد به شرایط اجتماعی دارند.همچنین جامعه، محیط و … روی رفتار اجتماعی انسان تاثیر می گذارد.

معمولا تعاملات ما در جهت برآورده کردن اهداف یا نیازهای مشترک مثل نیاز به پیوندهای اجتماعی، میل به درک خود و دیگران، تمایل به کسب موقعیت یا حفظ آن و …

افراد به دنبال دوست و شریک عاشقانه می گردند و برای به دست آوردن موقعیت اجتماعی تلاش می کنند.در واقع نحوه رفتار مردم اغلب ناشی از تمایل به برآورده کردن این نیازها است.

اجتماعی بودن یعنی چه

اجتماعی بودن یعنی چه

اجتماعی بودن یعنی شما بتوانید براحتی با دیگران اداب معاشرت کنید، راحت حرفتان را بزنید.در جمع ها شرکت کنید.اهل بیرون رفتن، شرکت در کلاس های گروهی، سمینارها و … باشید.اینکه بتوانید بدون دخالت کردن در دیدگاه ها و عقاید دیگران در کنار انها زندگی کنید.اساسا فردی که اجتماعی است براحتی با دیگران تعامل دارد.

وقتی شما فرد اجتماعی باشید سعی می کنید دوستان خوبی پیدا کرده و روابط سالمی با انها برقرار نمایید.از نکات مثبت هرکدام از دوستان الگوبرداری کرده و انرا در زندگی خود بکار ببرید.

البته بحث اجتماعی بودن به شخصیت هر فرد هم بستگی دارد.یکسری از افراد تنها بودن را به حضور در کنار جمع ترجیح می دهند و خیلی تمایل دارند که بیشتر وقتشان را در خانه بگذرانند تا در بیرون و کنار دیگران.این افراد پیشنهادهای قرار ملاقات را راحت نمی پذیرند و شاید عذر و بهانه هم بیاورند.

اما دسته دیگری از افراد عاشق معاشرت، بیرون رفتن، حضور در اجتماع هستند.بنابراین شخصیت هر فردی متفاوت است.

ویژگی افراد اجتماعی

ویژگی افراد اجتماعی

تیپ شخصیتی اجتماعی همواره با گروهی از خصوصیات خاص همراه است. اکثر این افراد رهبرها و مدیران خوبی هستند و می‌توانند از دیگران به خوبی حمایت کنند و هدف خود را بر مبنای رفاه دیگران متمرکز سازند. معمولا در این تیپ شخصیتی دیده می‌شود که این دسته از افراد به خوبی می‌توانند ایده‌ها، احساسات و ذهنیت‌های خود را به زبان آورده و بیان کنند.

برخی از ویژگی افراد اجتماعی عبارت است از:

همدلی

افراد اجتماعی می‌توانند به خوبی احساسات یا واکنش دیگران را در موقعیت‌های مختلف درک کرده و گوش شنوایی برای آن‌ها باشند. این توانایی به افراد اجتماعی کمک می‌کند تا در مراقبت از دیگران همواره پیشتاز باشند و در موقعیت‌های و نقش‌های مبتنی بر خدمات به نتایج مثبت دست یابند.

رهبری

قدرت رهبری جزو ویژگی‌های بسیار برجسته‌ی افراد اجتماعی است. اگرچه افراد در این تیپ شخصیتی مشارکت و کارهای گروهی را بسیار دوست دارند، اما ترجیح آن‌ها بر این است که به گروه‌‌ها جهت داده و مدیریت آن‌ها را در دست بگیرند.

مسئولیت‌پذیری

این افراد همواره احساس مسئولیت می‌کنند و اغلب می‌دانند که وظیفه‌ی آنها چیست و چگونه باید آن را به سرانجام برسانند.

شفقت

مهربانی و شفقت در بین بسیاری از افراد اجتماعی دیده می‌شود به طوری که اغلب این افراد خود را وقف خدمت به دیگران می‌کنند.

 

روانشناس تلفنی
One Comment
  1. با سلام
    لطفا کتابی در زمینه تفکر اجتماعی و تفکر انعطاف پذیر معرفی کنید
    تشکر

پاسخ دادن

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *